GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW na udaru kritika zbog marokanskog dobavljača kobalta

BMW na udaru kritika zbog marokanskog dobavljača kobalta
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MUNCHEN - Njemački automobilski koncern BMW našao se na udaru kritika nakon što je grupa novinara otkrila velike propuste u zaštiti okoliša i prava radnika u jednom rudniku kobalta u Maroku koji BMW-u dobavlja ovaj mineral.

Prema rezultatima istraživanja grupe novinara njemačkog javnog servisa NDR i WDR te dnevnika Süddeutsche Zeitung (SZ), marokanska kompanija Managem, koja upravlja rudnikom kobalta u marokanskom Bou Azeru, je odgovorna za kršenja standarda zaštite okoliša i radničkih prava.

Istodobno se kompaniju Managem, koja je u vlasništvu marokanske kraljevske obitelji, optužuje za neudovoljavanje međunarodnih standarda zaštite radnika kao i pritisaka na radnike koji se pokušavaju sindikalno organizirati.

Minhenski automobilski koncern BMW, koji je s Managemom 2020. potpisao ugovor vrijedan 100 milijuna eura, je u prvoj reakciji najavio da će provjeriti optužbe na račun svog dobavljača kobalta koji BMW koristi za proizvodnju baterija za svoje električne automobile. Prema zakonu o kontroli dobavljača koji je na snagu stupio početkom ove godine, i kompanije u Njemačkoj se mogu pozvati na odgovornost u slučaju povrede ekoloških i standarda zaštite radnika. BMW 20 posto svojih potreba za kobaltom pokriva preko svog marokanskog dobavljača. U ugovoru se Managem obvezao na „etički prihvatljivu eksploataciju kobalta". I francuska automobilska kompanija Renault namjerava od Menagema u budućnosti kupovati kobalt.

Istraživači NDR-a, WDR-a i SZ-a su u suradnji s francuskim i marokanskim kolegama došli do informacija da prilikom eksploatacije kobalta velike količine otrovnog arsena, koji se s kobaltom iskapa na površinu, dolaze u kontakt s vodom i time zagađuju vodu koja se koristi za navodnjavanje. U probama urina stanovnika u blizini rudnika su pronađene drastično veće količine arsena od dozvoljenih.

Nadalje su zabilježene i povrede radničkih prava, posebice što se tiče sigurnosti. Predstavnici neovisnih sindikata svjedoče o tome da Managem zapošljava nestručne radnike ta da ih ne obavještava o opasnosti po zdravlje koja prijeti za radnike u rudniku. Isto tako rudnici nisu opremljeni dovoljnom količinom zaštitne opreme za radnike. Marokanski sindikat GDT tvrdi da Managem svojim radnicima brani članstvo u ovom sindikatu.

U Managemu su na upit novinara odbacili sve optužbe te priopćili kako su u rudnicima kobalta Bou Azer na snazi „visoki radni i socijalni standardi". BMW je poručio da će, ako se ispostavi da su optužbe točne, poduzeti potrebne mjere.

Tagovi: BMW, kobalt, Maroko, Renault
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE