GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW u problemima zbog svog dizel motora

BMW u problemima zbog svog dizel motora
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 07:41
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Njemačka je pokrenula službeni postupak protiv BMW-a. Nakon opsežnih mjerenja postoji sumnja da je BMW nezakonitim trikovima manipulirao vrijednostima štetnih emisija.

U konkretnom slučaju radi se inicijalno o starijem SUV modelu, X3 s dvolitrenim dizelskim motorom. Prema internim dosjeima, automobil ispušta manje dušikovih oksida kada je, između ostalog, klima uređaj isključen, piše Bild.

Ovo je pobudilo sumnje jer tijekom laboratorijskih ispitivanja klima uređaj obično ostaje isključen jer ga stručnjaci koji su upoznati s procesom vide ga kao takozvani “defeat device” – nedozvoljeni uređaj za koji lažno smanjuje emisiju štetnih plinova. Međutim, 2,0-litreni dizel u X3 emitira znatno niže emisije kada se klima uređaj ne koristi, što navodi istražitelje da povjeruju kako se radi o nedozvoljenom uređaju (defeat device).

U lipnju je Njemačka organizacija za zaštitu okoliša (DUH) objavila studije prema kojima BMW također koristi takve nedopustive uređaje kako bi smanjio pročišćavanje ispušnih plinova u stvarnom radu.

“Šokantno je da čak i više od sedam godina nakon što se saznalo za skandal s dizelom, otkrivamo najviše emisije dušikovih oksida koje smo ikada izmjerili u dizelskim vozilima tijekom stvarne vožnje i pronalazimo nedozvoljene uređaje u softveru za kontrolu motora”, rekao je savezni direktor Jürgen Resch.

Proizvođač je odbacio ove tvrdnje. BMW dosad nije bio znatno okrznut u aferi s dizelima, dok je Volkswagen morao platiti milijarde kazni i odšteta zbog milijunskih prijevara s emisijama.

“Nismo dirali u vozila. Imamo dizelske motore koji su čisti. I najbolji su na svijetu”, rekao je bivši šef BMW-a Harald Krüger 27. rujna 2017.

Münchensko javno tužiteljstvo zatvorilo je istragu protiv BMW-a 2019. “Navod o prijevari nije potvrđen”, reklo je tada tijelo. Bavarski proizvođač automobila navodno je greškom koristio pogrešan softver u nekim modelima. Za navodnu nesreću BMW se izvukao s kaznom od 8,5 milijuna eura.
Sadašnji proces mogao bi postati znatno skuplji za njemačkog proizvođača automobila.

“Agencija za nadzor nad tržištem pokrenula je postupak saslušanja protiv BMW-a u kolovozu 2023. Radi se o sumnji na nedopušteni uređaj za isključivanje u upravljanju motorom X3 2 l dizel. Homologacije tipa emisije u to je vrijeme izdalo irsko tijelo za homologaciju. Irsko tijelo za izdavanje odobrenja i Agencija su u bliskom kontaktu”, priopćeno je iz ove Agencije.

“Riječ je o postupku koji je u tijeku, čiji se zaključak (odluka) ne može predvidjeti s obzirom na ocjenu postojećih rezultata mjerenja, saslušanje proizvođača te daljnja mjerenja i analize”, dodaju.

Prema izvješćima, BMW pokušava odbaciti incident kao grešku u proizvodnji. U tom slučaju, proizvođač bi samo trebao pogođena vozila uskladiti sa zakonom. Međutim, ako se pokaže da su softverski trikovi lažni, proizvođač bi se mogao suočiti s kaznenim posljedicama. Osim toga, vlasti će vjerojatno povećati potragu za softverskim trikovima u drugim modelima BMW-a, a rezultat bi mogao biti domino efekt.

Tagovi: bMW, dizel, motor, njemačka
PROČITAJ I OVO
Toyotu potresao niz skandala, ali analitičari je i dalje visoko vrednuju
POTPORA
Toyotu potresao niz skandala, ali analitičari je i dalje visoko vrednuju
NEW YORK - Najveći japanski proizvođač automobila Toyota nedavno je u središtu pozornosti, ali iz pogrešnih razloga.
Dioničari Tesle odobrili paket plaće Elona Muska težak 56 milijardi dolara
ZELENO SVJETLO
Dioničari Tesle odobrili paket plaće Elona Muska težak 56 milijardi dolara
NEW YORK - Dioničari Tesle u četvrtak su glasovali za ratifikaciju ogromnog plana plaća izvršnog direktora Elona Muska za 2018., pet mjeseci nakon što je sudac u Delawareu naredio tvrtki da povuče paket, utvrdivši da ga je upravni odbor nepropisno odobrio.
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
OCJENE
Šef BMW-a: EK najavom carina na kineske automobile šteti europskim interesima
MUNCHEN - Europska komisija škodi europskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na pozive iz vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskog sukoba.
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
UZLET
Tesla uzletjela 7% nakon što je Musk otkrio da su mu dioničari odobrili paket plaće
NEW YORK - Dionice Tesle skočile su u pretprodaji nakon što je Elon Musk rekao da su dioničari spremni odobriti njegov kontroverzni paket plaća od 56 milijardi dolara i odluku o preseljenju osnivanja proizvođača električnih automobila u Teksas.
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
SNAŽAN RAST
Uzlet dionica kineskih električnih automobila nakon najava EU sankcija
PEKING - Kineske dionice električnih vozila porasle su nakon što je EU uvela dodatne uvozne carine do 38%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE