GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW u problemima zbog svog dizel motora

BMW u problemima zbog svog dizel motora
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 07:41
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Njemačka je pokrenula službeni postupak protiv BMW-a. Nakon opsežnih mjerenja postoji sumnja da je BMW nezakonitim trikovima manipulirao vrijednostima štetnih emisija.

U konkretnom slučaju radi se inicijalno o starijem SUV modelu, X3 s dvolitrenim dizelskim motorom. Prema internim dosjeima, automobil ispušta manje dušikovih oksida kada je, između ostalog, klima uređaj isključen, piše Bild.

Ovo je pobudilo sumnje jer tijekom laboratorijskih ispitivanja klima uređaj obično ostaje isključen jer ga stručnjaci koji su upoznati s procesom vide ga kao takozvani “defeat device” – nedozvoljeni uređaj za koji lažno smanjuje emisiju štetnih plinova. Međutim, 2,0-litreni dizel u X3 emitira znatno niže emisije kada se klima uređaj ne koristi, što navodi istražitelje da povjeruju kako se radi o nedozvoljenom uređaju (defeat device).

U lipnju je Njemačka organizacija za zaštitu okoliša (DUH) objavila studije prema kojima BMW također koristi takve nedopustive uređaje kako bi smanjio pročišćavanje ispušnih plinova u stvarnom radu.

“Šokantno je da čak i više od sedam godina nakon što se saznalo za skandal s dizelom, otkrivamo najviše emisije dušikovih oksida koje smo ikada izmjerili u dizelskim vozilima tijekom stvarne vožnje i pronalazimo nedozvoljene uređaje u softveru za kontrolu motora”, rekao je savezni direktor Jürgen Resch.

Proizvođač je odbacio ove tvrdnje. BMW dosad nije bio znatno okrznut u aferi s dizelima, dok je Volkswagen morao platiti milijarde kazni i odšteta zbog milijunskih prijevara s emisijama.

“Nismo dirali u vozila. Imamo dizelske motore koji su čisti. I najbolji su na svijetu”, rekao je bivši šef BMW-a Harald Krüger 27. rujna 2017.

Münchensko javno tužiteljstvo zatvorilo je istragu protiv BMW-a 2019. “Navod o prijevari nije potvrđen”, reklo je tada tijelo. Bavarski proizvođač automobila navodno je greškom koristio pogrešan softver u nekim modelima. Za navodnu nesreću BMW se izvukao s kaznom od 8,5 milijuna eura.
Sadašnji proces mogao bi postati znatno skuplji za njemačkog proizvođača automobila.

“Agencija za nadzor nad tržištem pokrenula je postupak saslušanja protiv BMW-a u kolovozu 2023. Radi se o sumnji na nedopušteni uređaj za isključivanje u upravljanju motorom X3 2 l dizel. Homologacije tipa emisije u to je vrijeme izdalo irsko tijelo za homologaciju. Irsko tijelo za izdavanje odobrenja i Agencija su u bliskom kontaktu”, priopćeno je iz ove Agencije.

“Riječ je o postupku koji je u tijeku, čiji se zaključak (odluka) ne može predvidjeti s obzirom na ocjenu postojećih rezultata mjerenja, saslušanje proizvođača te daljnja mjerenja i analize”, dodaju.

Prema izvješćima, BMW pokušava odbaciti incident kao grešku u proizvodnji. U tom slučaju, proizvođač bi samo trebao pogođena vozila uskladiti sa zakonom. Međutim, ako se pokaže da su softverski trikovi lažni, proizvođač bi se mogao suočiti s kaznenim posljedicama. Osim toga, vlasti će vjerojatno povećati potragu za softverskim trikovima u drugim modelima BMW-a, a rezultat bi mogao biti domino efekt.

Tagovi: bMW, dizel, motor, njemačka
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE