GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić će posredovati u pregovorima zaposlenih i Fiata, protesti se za sada stopiraju

Brnabić će posredovati u pregovorima zaposlenih i Fiata, protesti se za sada stopiraju
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Na današnjem sastanku u Vladi Srbije, na kom je bilo razgovora o daljoj sudbini zaposlenih u kragujevačkom „Fiatu“, dogovoreno je da trenutni, ponuđeni socijalni program radnicima bude stopiran.

– Ponuđeni socijalni program biće stopiran do daljeg. Premijerka Brnabić je obećala da će ona posredovati u pregovorima države, zaposlenih i poslovodstva Fiata i očekuje se njen skori dolazak, u roku od 10 dana u Kragujevac u prostorije Samostalnog sindikata, kaže odmah posle sastanka u Vladi Srbije za „Danas“ Bojan Božović, predstavnik Samostalnog sindikata u Fiat plastiku.

Po njegovim rečima, sindiklaci iz Fiata imaju 48 sata da ponude svoju verziju socijalnog programa o kojoj bi se u daljim pregovorima razgovaralo. Božović ističe da zahtevi sindikata ostaju isti. Sindikat traži da Stelantisov socijalni program, po kome je radnicima ponuđeno da rade u inostranstvu ili da napuste fabriku uz socijalni program, bude „po zakonu” i isključivo po principu dobrovoljnosti, a da se za radnike koji ne prihvate jednu od ovih opcija obezbedi plaćeno odsustvo od 65 odsto dok se ne uposle na druga radna mesta.

Kako Božić ističe, dogovor je i da se za sada stopiraju masovni protesti i blokade kragujevačkih saobraćajnica i ulica dok se vode pregovori.

– Ništa još nije dogovoreno. Vodi se rovovska borba, mi u klin, oni u ploči i obrnuto. Ništa još nije konkretno dogovoreno, sem da se nastave pregovori i sa Italijanima i sa državom, dok se ne reši ovaj problem, kaže za Danas Igor Anđić, zamenik predsednika Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu.

Kako Anđić kaže, kolegama u Kragujevcu će biti predočeno o čemu su danas razgovarali u Vladi Srbije i predložiti da se sa blokadama i masovnim protestima na ulici sačeka dok se detaljno ne upoznaju sa tim „šta im se stvarno nudi”, ali na njima samima je da odluče da li će se taj deo dogovora poštovati ili ne.

I za Sašu Đođevića predsednika reprezentativnog Samostalnog sindikata u Fijatovoj fabrici subina zaposlenih u kragujevačkoj Fijatovoj fabrici je prioritetan problem i na prvom mestu.

– Najbitnije da smo danas u razgovoru sa premijerkom i članovima Vlade „načeli” priču o daljoj sudbini radnika u Fijatu. Po tom pitanju su predstavnici svih sindikata i radnika pokazali jedinstvo i sada sam veći optimista nego jutros, pre polaska na razgovor u Beogradu, iskren je Đorđević.

I on kaže da će se za nekoliko dana ponovo susresti sa premijerkom Brnabić i da će nastaviti da problem radnika Fijata rešavaju „korak po korak” do konačnog rešenja.

Današnjim razgovorima u Beogradu prisustvovali su kao i prošli put ministarke za rad Darija Kisić Tepavčević i privredu Anđelka Atanasković, kao i Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

– U ovom trenutku mi ne možemo da predviđamo krajnji ishod, ali su i današnji razgovori pokazali da postoji velika volja Vlade Republike Srbije da stane iza svojih radnika i zapsolenih u Fijatu i uz njeno posredovanje im omogući da dobiju bolji socijalni program u pregovorima sa Stelantisom, kaže Dašić za „Danas“.

On ističe da je odluka o prijavljivanju za socijalni program stopirana na 10 dana kako bi se dalo više vremena i prostora premijerki Brnabić i njenom timu da se što bolje i podrobnije upozna sa celokupnim problemom, svim opcijama i stavovima svih strana koje učestvuju u pregovorima.

Inače, Dašić, ponovo napominje koliko je pitanje Fijata važno za Kragujevac i da će sam grad uvek stati iza svojih sugrađana i pomoći im u rešavanju ovog problema, koliko god je to u moći lokalne samouprave.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Ana Brnabić, Fiat Panda, Fiat, Kragujevac, Zoran Miljković, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Talijanski inovator se obratio Rimcu: Sorry Mate, ali ja se ne vraćam
REAKCIJE
Talijanski inovator se obratio Rimcu: Sorry Mate, ali ja se ne vraćam
ZAGREB - Izvršni direktor tvrtke Automobili Estrema, Gianfranco Pizzuto, osvrnuo se na nedavnu izjavu hrvatskog poduzetnika Mate Rimca.
Tesla u sukobu s leasing kućama, evo zašto
SMIRIVANJE
Tesla u sukobu s leasing kućama, evo zašto
SAN FRANCISCO - Tesla radi na tome da umiri neke europske leasing kompanije nakon što je smanjenje maloprodajnih cijena njegovih vozila smanjilo vrijednost njihovih voznih parkova.
Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
Teški dani za Ford u Europi
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE