GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Continental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabrike

Continental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabrike
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz / Tanjug
BERLIN – Continental u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike, zbog čega je u Offenbachu protestovalo oko 1.000 ljudi, a istovremeno u Srbiji planiraju početak izgradnje novog pogona kod Novog Sada, piše Deutsche Welle.

 prilogu posvećenom poslovnoj strategiji Continentala, radio navodi kako se slogan -„Šta da radimo, da ostanemo!“ – čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta.

„Čuo se i u četvrtak (10.decembra) na ulicama Ofenbaha. U dugačkoj auto-promenadi bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi“, saopštio je sindikat IG Metal, organizator protesta, dodaje DW.

Radnici protestuju protiv namera Continentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu.

To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Srbiji je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj.

„Viša liga investitora“, kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.

„Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera“, izjavio je svojevremeno Saša Ćoringa, direktor Continental automotiv Srbija i naglasio da su „završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere“ i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođje najavio „nove investicije“.

„Nove investicije“, napominje se u tekstu, podrazumevaju još jednu fabriku u okolini Novog Sada, čija bi izgradnja trebalo da počne već do kraja ove godine.

Saša Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi „najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu“.

Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metall optužuje menadžment Kontinentala da ne pokazuje zainteresovanost da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.

Tagovi: Continental, Continental automotiv Srbija, Saša Ćoringa, IG Metall, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE