GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Tržišni udjel električnih automobila i dalje raste

EU: Tržišni udjel električnih automobila i dalje raste
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 10:40
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - U EU-u je udio električnih vozila nastavio rasti u drugom tromjesečju.

Tržišni udio električnih vozila na baterijski pogon više se udvostručio na godišnjoj razini i sada iznosi 7,5 posto, dok su priključni hibridi činili 8,4 posto svih novih prodanih automobila, pokazuju podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA ).

Tržišni udio električnih vozila na baterijski pogon u istom razdoblju prošle godine iznosio je 3,5 posto. Prema ACEA-i, potražnja za hibridnim automobilima također je naglo porasla u drugom tromjesečju ove godine, sada čineći 19,3 posto svih registriranih automobila u EU.

Istodobno, tržišni udio automobila s tradicionalnim pogonima poput benzina i dizela smanjio se. Zajedno čine 62,2 posto svih novoprodanih automobila.

Dizelska vozila činila su 20,4% svih prodanih vozila, u usporedbi s 29,4% u istom razdoblju prošle godine. Automobili na benzinski pogon činili su 41,8 posto, u odnosu na 51,9 posto prošle godine.

Između travnja i lipnja ove godine registrirano je 231,6 posto više automobila na baterijski pogon nego lani, dosegavši 210.298 automobila.

U Sloveniji je prodaja automobila na baterije naglo porasla u drugom tromjesečju. Prodano je 366 takvih automobila, što je 13,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći rast, čak 3900%, zabilježili su u Sloveniji plug-in hibridi. Od toga je 40 prodano u razdoblju od travnja do lipnja, dok je jedno prodano prošle godine.

Registrirano je 935 hibridnih električnih vozila, što je porast od 195% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Udio automobila na benzinski pogon povećan je za 4,9 posto ili 8.716 vozila.

Međutim, u drugom tromjesečju broj dizel automobila je opao. Naime, prodana su 3842 takva vozila, što je 14,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, vidljivo je iz podataka objavljenih na web stranicama ACEA.

Tagovi: električni automobili, hibridni automobili
PROČITAJ I OVO
Radnici Fiata u Kragujevcu ponovo na odmoru
ODMOR
Radnici Fiata u Kragujevcu ponovo na odmoru
KRAGUJEVAC - Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fiat Chrysler automobili Srbija ponovo su upućeni na plaćeno odsustvo, do ponedeljka, 4.oktobra.
Mercedes preuzima udio u proizvođaču baterija
ŠIRENJE
Mercedes preuzima udio u proizvođaču baterija
BERLIN - Mercedes-Benz objavio je u petak da će preuzeti trećinu udjela u proizvođaču baterijskih ćelija Automotive Cells Company (ACC), zajedničkom poduhvatu čiji su osnivači francuske tvrtke Stellantis i TotalEnergies.
Češka predlaže reviziju europskog plana smanjena štetnih emisija iz automobila
EMISIJE
Češka predlaže reviziju europskog plana smanjena štetnih emisija iz automobila
ZAGREB - Češke vlasti obratile su se Europskoj komisiji s prijedlogom revizije plana za smanjenje emisije ispušnih plinova u Europskoj uniji, iz motora automobila koji rade na tradicionalna goriva.
Automobili koji se prodaju u Sloveniji morat će progovoriti slovenski
REGULATIVA
Automobili koji se prodaju u Sloveniji morat će progovoriti slovenski
LJUBLJANA - Korisnička sučelja u elektroničkim uređajima u automobilima morat će biti prilagođena za slovensko tržište, a korisničke upute na svim vozilima na slovenskom jeziku, što uvoznici automobila moraju provesti u roku od šest mjeseci.
Hrvatska: Solidan broj punjača, ali malo električnih automobila
STATISTIKA
Hrvatska: Solidan broj punjača, ali malo električnih automobila
ZAGREB - Najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuje kako se Hrvatska smjestila otprilike na sredinu europske ljestvice kad je riječ o količini punionica za električna vozila, a kad je riječ o udjelu električnih vozila na cestama, tu smo pri dnu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE