GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europskoj uniji nedostaju punionice za električna vozila

Europskoj uniji nedostaju punionice za električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski zeleni sporazum predviđa da će do 2025. u Europskoj uniji postojati milijun punionica za električna vozila.

Kao što primjećuje Europski revizorski sud, taj je cilj još uvijek daleko. Ubrzano postavljanje dodatne infrastrukture za punjenje stvorilo bi uvjete za putovanja električnih vozila diljem Europe.

Dostupnost stanica za punjenje znatno se razlikuje od zemlje do zemlje. Problem su i neusklađeni sustavi plaćanja i nedostatak informacija u stvarnom vremenu za korisnike. Prema podacima Europskog opservatorija za alternativna goriva, Slovenija je u rujnu prošle godine imala na raspolaganju 757 javnih punionica. Tako se po broju benzinskih crpki na 100 četvornih kilometara svrstavamo u srednje dobro pokrivene zemlje.

Pandemija je imala značajan utjecaj na tržište automobila prošle godine. Potražnja za novim znatno je opala. Međutim, tržišni udio prodanih električnih vozila i priključnih hibrida znatno se povećao. Uspostava novih mreža za punjenje ne slijedi ovaj trend dovoljno brzo.

"Prijelaz na elektromobilnost zahtijeva dovoljnu infrastrukturu za punjenje. Njegova izgradnja zahtijeva veću sigurnost u vezi s upotrebom električnih vozila. Smatramo da bi Komisija trebala učiniti više kako bi podržala pokrivenost mrežom u cijeloj EU i osigurala da se tamo usmjeravaju sredstva. Tamo gdje je to najpotrebnije ", rekao je Ladislav Balko, član Europskog revizorskog suda.

Ključni okvir politike i zakonodavstva o elektromobilnosti trenutno se revidira. Revizori potiču Europsku komisiju da izradi strateški plan za ispunjavanje ciljeva infrastrukture punjenja, postavljajući minimalne standarde i zahtjeve. Dodaju da bi sufinancirani projekti trebali osigurati održivost i pristup svim korisnicima.

Cilj Europskog zelenog sporazuma je smanjiti emisije stakleničkih plinova iz prometa. U usporedbi s 1990. predviđa se smanjenje emisija za 90 posto do 2050. godine. Ovaj bi se cilj trebao postići prijelazom na alternativna vozila koja emitiraju niže emisije ugljika. U Europskoj uniji promet čini oko četvrtine svih emisija stakleničkih plinova.

Tagovi: punionice za električna vozila, Ladislav Balko, Europski zeleni sporazum, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Britanska presuda smanjila Uberove prihode u prvom tromjesečju
PRITISCI
Britanska presuda smanjila Uberove prihode u prvom tromjesečju
SAN FRANCISCO - Američka digitalna tvrtka za usluge prijevoza Uber izvijestila je da su joj prihodi pali u prvom tromjesečju zbog presude britanskog suda da vozačima pripadaju prava stalno zaposlenih radnika.
U travnju prodano 4.165 novih automobila, 32 posto više nego lani
AUTO TRŽIŠTE
U travnju prodano 4.165 novih automobila, 32 posto više nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je od siječnja do kraja travnja prodano 14.684 novih putničkih automobila, što je 32,1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je samo u travnju prodano 4.165 novih vozila, gotovo trostruko više u odnosu na lanjski mjesec obilježen posljedicama pandemije, podaci su Promocije plus.
Samovozeći autobusi još do kraja lipnja na ulicama Beča
AUTOBUSI
Samovozeći autobusi još do kraja lipnja na ulicama Beča
BEČ - Početkom lipnja 2019. prvi su se putnici u Beču imali prilike provozati autobusima bez vozača. Uskoro završava testna faza koja je trajala više od dvije godine, a krajem lipnja javnosti će biti predstavljeni rezultati projekta.
Može li litij iz Rajne pomoći njemačkoj automobilskoj industriji?
LITIJ
Može li litij iz Rajne pomoći njemačkoj automobilskoj industriji?
BERLIN - Dolina rijeke Rajne u njemačkom Schwarzwaldu sadrži dovoljno litija za više od 400 milijuna električnih automobila, tvrde geolozi, podigavši na noge nekoliko inovativnih rudarskih i energetskih kompanija.
Uber i britanski Arrival potvrdili sporazum o proizvodnji električnih vozila
SURADNJA
Uber i britanski Arrival potvrdili sporazum o proizvodnji električnih vozila
LONDON - Kalifornijski Uber, koji upravlja istoimenom transportnom platformom, i britansko-američki proizvođač električnih vozila Arrival predstavili su planove za proizvodnju vozila koja bi Uber koristio širom Europe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE