GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europskoj uniji nedostaju punionice za električna vozila

Europskoj uniji nedostaju punionice za električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski zeleni sporazum predviđa da će do 2025. u Europskoj uniji postojati milijun punionica za električna vozila.

Kao što primjećuje Europski revizorski sud, taj je cilj još uvijek daleko. Ubrzano postavljanje dodatne infrastrukture za punjenje stvorilo bi uvjete za putovanja električnih vozila diljem Europe.

Dostupnost stanica za punjenje znatno se razlikuje od zemlje do zemlje. Problem su i neusklađeni sustavi plaćanja i nedostatak informacija u stvarnom vremenu za korisnike. Prema podacima Europskog opservatorija za alternativna goriva, Slovenija je u rujnu prošle godine imala na raspolaganju 757 javnih punionica. Tako se po broju benzinskih crpki na 100 četvornih kilometara svrstavamo u srednje dobro pokrivene zemlje.

Pandemija je imala značajan utjecaj na tržište automobila prošle godine. Potražnja za novim znatno je opala. Međutim, tržišni udio prodanih električnih vozila i priključnih hibrida znatno se povećao. Uspostava novih mreža za punjenje ne slijedi ovaj trend dovoljno brzo.

"Prijelaz na elektromobilnost zahtijeva dovoljnu infrastrukturu za punjenje. Njegova izgradnja zahtijeva veću sigurnost u vezi s upotrebom električnih vozila. Smatramo da bi Komisija trebala učiniti više kako bi podržala pokrivenost mrežom u cijeloj EU i osigurala da se tamo usmjeravaju sredstva. Tamo gdje je to najpotrebnije ", rekao je Ladislav Balko, član Europskog revizorskog suda.

Ključni okvir politike i zakonodavstva o elektromobilnosti trenutno se revidira. Revizori potiču Europsku komisiju da izradi strateški plan za ispunjavanje ciljeva infrastrukture punjenja, postavljajući minimalne standarde i zahtjeve. Dodaju da bi sufinancirani projekti trebali osigurati održivost i pristup svim korisnicima.

Cilj Europskog zelenog sporazuma je smanjiti emisije stakleničkih plinova iz prometa. U usporedbi s 1990. predviđa se smanjenje emisija za 90 posto do 2050. godine. Ovaj bi se cilj trebao postići prijelazom na alternativna vozila koja emitiraju niže emisije ugljika. U Europskoj uniji promet čini oko četvrtine svih emisija stakleničkih plinova.

Tagovi: punionice za električna vozila, Ladislav Balko, Europski zeleni sporazum, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Nema krize za Ferrari, povijesni vrhunac u lipnju
SJAJNE BROJKE
Nema krize za Ferrari, povijesni vrhunac u lipnju
RIM - Proizvođač poznatih luksuznih sportskih vozila Ferrari isporučio je u drugom tromjesečju ove godine 2.685 automobila, dvostruko više nego lani, odnosno 0,5 posto više nego u godini prije pandemije, piše agencija Ansa.
Oštar pad prodaje automobila u Sloveniji
PAD
Oštar pad prodaje automobila u Sloveniji
LJUBLJANA - U srpnju je u Sloveniji prvi put registriran 5.141 osobni automobil i laka gospodarska vozila, što je za 27,30 posto manje nego u srpnju prošle godine. U prvih sedam mjeseci broj novih registracija povećan je za 6,70 posto na 41.408 vozila, objavila je danas Gospodarska komora Slovenije.
Rezultati BMW-a sjajni, ali....
AUTO DIVOVI
Rezultati BMW-a sjajni, ali....
MUNCHEN - BMW je u utorak povećao prognozu dobiti za 2021. nakon snažnih tromjesečnih rezultata, ali je upozorio da će globalni nedostatak poluvodičkih čipova i rast cijena sirovina naštetiti njegovim performansama u drugoj polovici godine.
Globalna nestašica čipova i pandemija otežavaju oporavak francuske autoindustrije
NESTAŠICA
Globalna nestašica čipova i pandemija otežavaju oporavak francuske autoindustrije
PARIZ- Globalna nestašica čipova i novo širenje zaraze koronavirusom pritisnuli su izglede snažnog oporavka francuskog tržišta automobila, upozorila je udruga proizvođača automobila CCFA-PFA.
Netflix kupio prava na dokumentarni film o Michaelu Schumacheru
DOKUMENTARAC
Netflix kupio prava na dokumentarni film o Michaelu Schumacheru
SAN FRANCISCO - Netflix je kupio globalna prava na "Schumacher", dugometražni dokumentarni film koji prati život i karijeru slavnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE