GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiatovi radnici iz Kragujevca odlaze na rad u Slovačku i Poljsku

Fiatovi radnici iz Kragujevca odlaze na rad u Slovačku i Poljsku
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
KRAGUJEVAC - Treća grupa "Fiatovih" radnika iz Kragujevca, koja je prihvatila ponudu poslodavca da radi u Slovačkoj, otići će u nedelju u Trnavu, u tamošnju fabriku automobila, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu FCA.

Prema rečima predsednika sindikata Saše Đorđevića, četvrta grupa radnika kreće u Slovačku 21. avgusta.

Đorđević je rekao da se na radnim mestima u fabrici u Trnavi već nalaze prve dve grupe "Fiatovih" radnika.

On je rekao da sindikat i dalje nema zvanične informacije od kompanije o broju radnika koji su se odlučili za rad u "Stelantisovim" fabrikama u inostranstvu do početka proizvodnje električnog vozila u Kragujevcu.

Prema rečima Đorđevića, ti radnici su najvećim delom prihvatili opciju "tri plus jedan" odnosno da u Slovačkoj rade tri meseca, pa da jedan mesec budu u Kragujevcu, u ukupnom trajanju do dve godine.

Đorđević je najavio da će predstavnici sindikata u prvoj polovini septembra posetiti radnike u Trnavi.

On kaže da je za sindikat važno da zna da li se poštuje dogovor u vezi sa zaradama i bonusom, kakvi su uslovi za rad i život radnika, kao i detalje ugovora koji radnici prilikom zapošljavanja potpisuju sa agencijom u Slovačkoj.

Đorđević je rekao da će jedan manji broj radnika iz Kragujevca otići na rad u Poljsku.

On je naveo da kompanija u Kragujevcu još ne saopštava broj "Fijatovih" radnika koji su prihvatili da rade u inostranstvu u trajanju do dve godine, ali je ocenio da se radi o malom broju radnika.

Đorđević kaže da sindikat nema ni zvanično obaveštenje o broju radnika koji nisu hteli se prijave za inostranstvo pa su kao tehnološki višak napustili fabriku uz otpremnine.

U sindikatu su izrazili žaljenje što je veliki broj radnika otišao iz kragujevačke fabrike, više od 1.300 od ukupno oko 2.000 zaposlenih.

Djordjević je kazao da će o zapošljavanju bivših "Fijatovih" radnika u drugim firmama predstavnici sindikata razgovarati na sastanku u Predsedništvu Srbije, za koji se očekuje poziv.

On je ocenio da je priča o socijalnom programu za "Fijatove" radnike u Kragujevcu "zatvorena", pa će ključna tema tog sastanka biti njihovo "prioritetno" zapošljavanje.

Zaposleni u "FCA" u Kragujevcu koje je kompanija zadržala na radnim mestima, koriste kolektivni godišnji odmor do 1. do 17. avgusta.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Saša Đorđević, Fiat Panda, Fiat, Kragujevac
PROČITAJ I OVO
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE