GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska dobiva prve punionice na vodik

Hrvatska dobiva prve punionice na vodik
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 21:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Država će izgradnju punionica za vozila na vodik subvencionirati s bespovratnih 30 milijuna eura, od čega će 15 milijuna eura biti stavljeno na raspolaganje već ove godine, proizlazi iz odluke o poticajima za korištenje vozila na vodik koju je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan objavio u četvrtak.

U planu je, prema istome izvoru, izgradnja šest punionica za automobile i kamione na vodik čije će lokacije biti poznate nakon sprovedenog javnog natječaja i zaprimanja ponuda tvrtki zainteresiranih za subvencije te odluka o njihovom (ne)prihvaćanju. S obzirom na to da država planira već ove godine potrošiti pola predviđenog iznosa za spomenute subvencije, na raspisivanje javnog natječaja za ponude tvrtki ne bi trebalo dugo čekati.

Država je spremna izgradnju punionice za automobile poticati s maksimalnim iznosom od dva milijuna eura, dok je za kamione ‘prag‘ 3,5 milijuna eura. Dio budžeta u očekivanom natječaju bit će ponuđen i za izgradnju punionica za električna vozila, ali samo ako je struja za punionice dobivena iz obnovljivih izvora energije.

- Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti sukladno ovom programu za izgradnju infrastrukture za punjenje cestovnih vozila električnom energijom po jednom punjaču iznose 80 000 eura - navodi se u odluci ministra Habijana.

Hrvatska trenutno nema nijednu javnu punionicu za vozila na vodik, a planiranih šest moralo bi biti u funkciji do 2026. Budući da se u proizvodnji vodika također koristi električna energija, tvrtke koje će dobiti poticaje za izgradnju punionica za vozila na vodik morat će, prema odluci Ministarstva, do 2035. osigurati električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Kada su u pitanju prihvatljive lokacije za instaliranje punionica za vozila na vodik, Ministarstvo je izbor ograničilo na domaće prometnice koje su dio TEN-T mreže Europske unije. Riječ je, među ostalim, o autocestama Varaždin-Zagreb, Zagreb-Rijeka i Zagreb-Split. Budući da je vodik u energetici sagledan kao najprihvatljivije gorivo za okoliš prije svega u javnom prijevozu, u odluci o poticajima za punionice na vodik naznačeno je kako će se subvencionirati i punionice javnih prijevozničkih tvrtki.

Tagovi: vodik, punionice na vodik, habijan
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE