GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hyundai povećava plaće po uzoru na Toyotu i Hondu

Hyundai povećava plaće po uzoru na Toyotu i Hondu
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz
SEUL - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai pridružio se Hondi i Toyoti u povećanju plaća tvorničkih radnika nakon što je sindikat United Auto Workers postigao nove ugovore s proizvođačima automobila iz Detroita.

Hyundai je u ponedjeljak rekao da će povećati plaće tvorničkih radnika za 25% do 2028., što odgovara općem povećanju plaća koje je izborio UAW tijekom tog razdoblja. Toyota je povećala tvorničke plaće za 9% na 10% počevši od siječnja, dok je Honda rekla da će povećati plaće za 11% u istom razdoblju.

Stručnjaci za rad kažu da su povećanja barem djelomično usmjerena na osujećivanje strategije predsjednika UAW-a Shawna Faina da pokuša organizirati tvornice automobila u SAD-u koje vode strani proizvođači automobila i Tesla kako bi se povećala pregovaračka moć sindikata. Fain je rekao da prestravljeni direktori automobila u nesindikalnim tvornicama podižu plaće, a Toyotino povećanje plaća nazvao je udarom UAW-a.

"UAW, to je kratica za 'You Are Welcome'", rekao je.

Oko 146.000 članova UAW-a glasa o novim ugovorima s General Motorsom, Fordom i proizvođačem Jeepa Stellantisom koji im daju 25% općeg povećanja plaća tijekom sljedeće četiri godine i osam mjeseci. Kad se uračunaju plaće u troškovima života, radnici će dobiti oko 33% povišice, pri čemu će najviši zaposlenik na pokretnoj traci zarađivati oko 42 dolara po satu.

Toyota i Honda također su ubrzale vrijeme koje je potrebno da zaposlenik početnik dostigne najveću plaću, što se također podudara ili približava vremenskom razdoblju u novim UAW ugovorima.

Harry Katz, profesor kolektivnog pregovaranja na Sveučilištu Cornell, rekao je da je vjerojatno nagodba UAW-a pridonijela povišicama u nesindikalnim tvornicama.

"Također postoji snažno tržište rada, tvrtkama ide jako dobro", rekao je Katz. "Uvijek su željeli ostati izvan sindikata i pokušavaju ostati blizu najviših plaća u Detroitu."

U najavi povećanja svojih tvorničkih plaća, Hyundai nije htio reći kolika je satnica u njegovoj tvornici u Montgomeryju, Alabama, ili koliko će platiti u tvornici električnih vozila koja se gradi u blizini Savannaha, Georgia. Do početka sljedeće godine tvrtka je rekla da će povećati plaću tvorničkih radnika za 14% u prošloj godini.

Katz je procijenio da Hyundai sada plaća oko 25 dolara po satu i kaže da mirovine, zdravstvena skrb i druge beneficije nesindikalnih tvornica obično nisu tako dobre kao što dobivaju radnici UAW-a.

Tagovi: Hyundai, Honda, Toyota, plaće
PROČITAJ I OVO
I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
UDAR
I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
HELSINKI - Nekoliko tjedana nakon što su svoja radna mjesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj - štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati diljem Skandinavije.
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
JASNA PORUKA
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
ZAGREB . Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice nakon vala radničkog nezadovoljstva u Švedskoj,
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
POTEZI
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
AMSTERDAM - Amsterdam je prvi grad u Nizozemskoj koji uvodi ograničenje brzine do 30 kilometara na sat na većini svojih ulica kako bi grad bio sigurniji i manje bučan, a mjera stupa na snagu.
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
PRODAJA
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
KOPENHAGEN - Danski mirovinski fond PensionDanmark odlučio je prodati vlasničke udjele u Tesli zbog sukoba američkog proizvođača električnih automobila sa sindikatima u Švedskoj.
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
POBUNA
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
KOPENHAGEN - Tesla se suočava s rastućim buntom u Skandinaviji nakon što su se danski lučki radnici pridružili štrajku sućuti sa švedskim mehaničarima, vršeći pritisak na diva za električna vozila da zaposlenicima odobri prava na kolektivno pregovaranje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE