GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija razmatra kupnju udjela u Stellantisu

Italija razmatra kupnju udjela u Stellantisu
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 13:12
Autor: SEEbiz
RIM - Italija je otvorena za kupnju udjela u proizvođaču automobila Stellantis, rekao je ministar industrije Adolfo Urso, najavivši da će građanima biti osigurano 950 milijuna eura subvencija za kupnju "čišćih" automobila.

Najava novih poticaja poklopila se sa sukobom talijanske vlade s automobilskim divom i njegovim glavnim direktorom Carlosom Tavaresom oko razine proizvodnje u zemlji.

Urso je rekao da se Stellantis obvezao povećati proizvodnju u Italiji na razinu od milijun vozila, što je posljednji put postignuto 2017. godine. Ukupan broj vozila proizvedenih prošle godine bio je oko 750.000.

Nadalje je sugerirao da bi Italija mogla parirati francuskoj vladi preuzimanjem udjela u proizvođaču automobila, čije druge marke uključuju Peugeot i Jeep, izvijestio je Reuters.

"Ako Tavares tvrdi da bi Italija trebala učiniti isto što i Francuska, koja je povećala svoja aktivna ulaganja u Stellantis, onda mogu tražiti." Možemo razgovarati o tome zajedno", rekao je Urso novinarima 1. veljače.

Francuska sada ima šest posto udjela u Stellantisu.

S druge strane, u lipnju prošle godine John Elkann, predsjednik Stellantisa, koji posluje i u Srbiji, rekao je da njegova kompanija ne bi trebala dodati talijansku državu svojim dioničarima.

Talijanska premijerka Giorgio Meloni rekla je nedavno da Stellantis ponekad povlači poslovne poteze "štetne za talijanske nacionalne interese".

Tavares se požalio da su "talijanski poticaji za razvoj električnih vozila manji od onih u drugim velikim europskim zemljama".

Italija će ove godine građanima dati 950 milijuna eura poticaja za kupnju čišćih automobila kako bi se oživjela proizvodnja u automobilskom sektoru.

Vlada će građanima s najnižim primanjima osigurati do 13.750 eura subvencija za kupnju novog, potpuno električnog vozila po cijeni do 35.000 eura bez PDV-a, objavilo je talijansko Ministarstvo industrije.

Građani će imati pravo i na poticaj do 10.000 eura za novi plug-in hibrid koji košta do 45.000 eura.

Vlada će također dati poticaje za kupnju najmodernijih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, ali oni će biti manji.

Do sada su talijanski građani za kupnju električnih vozila mogli računati na najviše 5000 eura.

Tagovi: italija, stellantis, urso, elkann, meloni, tavares
PROČITAJ I OVO
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
UZLET
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Nissan u prošloj je fiskalnoj godini, koja je završila krajem ožujka, ostvario 426,6 milijardi jena (2,55 milijardi eura) čiste dobiti, što je 92,3 posto više nego godinu prije.
Rimac otkrio koliko je u tri godine prodano Nevera
OTKRIĆA
Rimac otkrio koliko je u tri godine prodano Nevera
LONDON - Tri godine nakon lansiranja serijske Nevere dosad je prodano 50 primjeraka, što je tek trećina od 150 planiranih primjeraka, rekao je Mate Rimac okupljenim sudionicima na konferenciji o budućnosti automobila Financial Timesa u Londonu.
Wissing protiv kaznenih carina za kineske električne automobile
STAVOVI
Wissing protiv kaznenih carina za kineske električne automobile
BERLIN - Njemačka želi ravnopravno natjecanje, a ne trgovinski rat, izjavio je ministar prometa Volker Wissing u osvrtu na istragu Europske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine koja bi mogla rezultirati kaznenim carinama.
Toyota s rekordnim prihodima i dobiti u 2023.
REKORDI
Toyota s rekordnim prihodima i dobiti u 2023.
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota udvostručio je neto dobit na rekordnih 4940 milijardi jena (29,6 milijardi eura) u financijskoj godini koja je završila u ožujku.
BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
PRITISCI
BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
BERLIN - BMW je u srijedu priopćio da očekuje lagani pad dobiti prije oporezivanja ove godine zbog viših troškova istraživanja i razvoja, proizvodnje i osoblja, pri čemu će smanjenje cijena rabljenih automobila također pridonijeti padu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE