GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi osvajaju rusko tržište automobila nakon odlaska zapadnih rivala

Kinezi osvajaju rusko tržište automobila nakon odlaska zapadnih rivala
NOVI TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 07:43
Autor: SEEbiz / Tanjug
MOSKVA - Kineske marke automobila čine gotovo jednu trećinu ruskog tržišta automobila, javlja Reuters.

Podaci koje britanska agencija dijeli na internetu znače da je ovaj sektor više nego bilo koji drugi izložen rastućem utjecaju Kine na rusko gospodarstvo nakon egzodusa zapadnih kompanija, navodi se u tekstu.

Prodaja novih putničkih i lakih gospodarskih vozila (LCV) u Rusiji pala je za oko 61 posto na godišnjoj razini, jer zapadne sankcije Moskvi ograničavaju ruskim tvrtkama pristup nekim materijalima, a pad potražnje i visoke cijene dodatno opterećuju sektor.

Međutim, prodaja osobnih automobila kineskih marki, uključujući Haval, Chery i Geely, skočila je na 16.138 jedinica u studenom, gotovo dvostruko u odnosu na 8.235 jedinica u siječnju, pri čemu je njihov tržišni udio porastao na 31,3 posto s 9,6 posto, pokazuju podaci ruskih analitičara. agencija Autostat.

Prodaja novih osobnih automobila i lakih kamiona u Rusiji iznosila je u studenom 46.403 jedinica, objavilo je Udruženje europskih poduzeća (AEB), a ukupna bi ovogodišnja prodaja trebala doseći oko 600.000 jedinica.

"Proizvodnja zapadnih marki automobila je mala, a uvoz je također mali, tako da je tržište podijeljeno između ruske i kineske autoindustrije", rekao je ruski auto analitičar Vladimir Bespalov za Reuters.

Ruski proizvođači drže segment jeftinijih automobila s cijenama oko 1,5 milijuna rubalja (23.961 dolar), a kineski osvajaju tržišnu nišu s cijenama iznad 2,5 milijuna rubalja (40.000 dolara), koju su držale zapadne tvrtke koje su obustavile rad ili nakon napada napustile Rusiju na Ukrajinu.

Tagovi: kineski proizvođači automobila, Haval, Chery, Geely
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE