GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska predvodnica rasta tržišta električnih automobila u regiji

Mađarska predvodnica rasta tržišta električnih automobila u regiji
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz / BBJ
BUDIMPEŠTA - Europsko tržište električnih automobila brzo raste, a Mađarska je napredovala u srednjoeuropskoj regiji, prema istraživanju K&H.

U Mađarskoj je udio čisto električnih automobila na tržištu novih automobila porastao na više od 6% u godinu dana, znatno iznad udjela od 2,4% u Češkoj i 1,8% u Slovačkoj. Srednja Europa i dalje zaostaje za prosjekom EU, gdje je udio automobila na električni pogon u posljednjih godinu dana porastao na preko 12 posto, navodi se u istraživanju.

"Primjena električnih vozila usporava činjenica da su skuplja od konvencionalnih automobila, ali sheme povlaštenog financiranja donekle nadoknađuju dodatne troškove", kaže Levente Suba, voditelj održivosti u K&H.

Statistika prodaje također pokazuje da je u Mađarskoj prometovalo 32.000 električnih i plug-in hibridnih automobila i lakih gospodarskih vozila, od ukupno gotovo 4,1 milijuna automobila. Drugim riječima, udio električnih vozila bio je 0,78%, u usporedbi s 0,21% odnosno 0,17% u Češkoj i Slovačkoj.

Prema Subinim riječima, Mađarska je dobro napredovala u području električnih automobila. Pitanje je, naravno, što se krije iza pozitivnih brojki. Zasad možemo samo nagađati: besplatno parkiranje u velikim gradovima možda čini kupnju automobila sa zelenim tablicama privlačnijom.

Suba također smatra da solarni paneli postavljeni na mnogim obiteljskim kućama generiraju besplatnu električnu energiju za vlasnike, čime značajno smanjuju troškove vožnje.

"Svatko može učiniti nešto za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Na primjer, umjesto konvencionalnog automobila, možete kupiti hibridni ili potpuno električni automobil - koji ima mnogo manji ekološki otisak od automobila s eksplozivnim motorom, a iako će samo to ne spašavati svijet, kao što znamo, malo ide daleko", naglašava stručnjak za održivost.

Dodao je da K&H tvrtkama nudi financiranje leasinga čisto električnih automobila po povoljnijim uvjetima od tržišnih kako bi se potaklo preuzimanje čisto električnih automobila. Povlaštena kamatna stopa malo nadoknađuje višu cijenu čisto električnih automobila. Od pokretanja K&H Green Car Finance, 221 tvrtka kupila je električne automobile kroz shemu.

Tagovi: električni automobili, hibridni automobili, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE