GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk protiv kineske vojske: Tesla nije špijunsko vozilo

Musk protiv kineske vojske: Tesla nije špijunsko vozilo
TESLA-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Elon Musk negirao je navode kineske vojske da su Teslina vozila špijunirala, zbog čega im je zabranjena njihova infrastruktura.

"Da je to slučaj, tvrtka bi već bila ugašena", komentirao je Musk navode vojske.

Kinesko vojno vodstvo prvenstveno se bavi kamerama ugrađenim u ova najnaprednija vozila za električno punjenje na svijetu. Suosnivač i izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da bi učinci ako se automobili stvarno koriste u svrhe špijunaže za drugu vladu bili stvarno loši za tvrtku.

Kina je najveće tržište automobila na svijetu, a vlada intenzivno promiče uvođenje električnih vozila. Tesla je zaradio 721 milijun od prodaje u Kini 2020. godine, što je bila četvrtina njegove cjelogodišnje prodaje u svijetu prošle godine, javlja BBC.

Odnosi dviju svjetskih sila, Kine i Sjedinjenih Država, u kritičnoj su fazi već nekoliko posljednjih godina. Prvi susret američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena s kineskim kolegom Wang Yijem na Aljasci sredinom ožujka također je obilježila uzajamna kritika.

"Američko-kineski odnosi bit će konkurentni, po mogućnosti suradnički i neprijateljski raspoloženi ako je potrebno", upozorio je Blinken. Kineska novinska agencija Xinhua izvijestila je tada, pozivajući se na izvore u kineskoj delegaciji, da je u uvodnim razgovorima američka strana "neprimjereno napala Kinu" i "izazvala spor", koji prema kineskim navodima nije odraz gostoljubivosti i diplomatskog etiketa.

Amerikanac Musk pozvao je obje zemlje na međuljudsko povjerenje. Povodom smanjenja zabrinutosti tvrtki koje dijele osjetljive podatke sa svojim vladama, naveo je primjer socijalne platforme TikTok, kojoj je bivši američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će se ugasiti upravo zbog zabrinutosti da kineska vlada provodi špijunske operacije u SAD-u .

"Kad bi se i provodila špijunaža, kakve bi to informacije dobila druga strana i zašto bi one bile važne", upitao je Musk.

Tagovi: Elon musk, Tesla, Kina, špijunaža, Wang Yi, Antony Blinken
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE