GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nissan povećao dobit i potvrdio prognoze

Nissan povećao dobit i potvrdio prognoze
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2023 / 18:54
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Nissan zabilježio je rast neto dobiti od 55 posto u trećem kvartalu poslovne godine koja je završila u ožujku. U devet mjeseci to se smanjilo za 43 posto na 155 milijardi jena, no Nissan je ipak potvrdio prognozu poslovanja za cijelu godinu. Malo je snizio prognozu prodaje vozila.

Nissan očekuje da će problemi s nedostatkom čipova i prekidi proizvodnje povezani s Covidom-19 utjecati na ovogodišnju prodaju, a na izazove planira odgovoriti "strogom financijskom disciplinom".

Očekuje se da će neto dobit na kraju fiskalne godine iznositi 155 milijardi jena (1,1 milijarda eura). Kompanija je blago snizila prognozu prodaje vozila, odnosno očekuju prodaju 3,4 milijuna vozila, što je 8,1 posto manje od prvotne prognoze.

U trećem tromjesečju prodano je 904.000 vozila, što je 16,3 posto manje nego u istom razdoblju prethodne poslovne godine. Najveći pad prodaje zabilježen je u SAD-u, za 19,8 posto.

Iako je Nissan zabilježio pad neto dobiti od 43 posto u devet mjeseci, ona je u tromjesečju od listopada do kraja prosinca porasla za 55 posto na godišnjoj razini.

"Snažne fluktuacije valute i rastuće cijene roba obilježili su poslovanje u trećem tromjesečju", rezimira Nissanovo poslovno izvješće francuska novinska agencija AFP. Izvršni direktor Makoto Uchida opisao je poslovno okruženje kao vrlo izazovno.

Ranije ovog tjedna, zajedno s Renaultom, Nissan je najavio obnovu 24-godišnjeg partnerstva. Renault će smanjiti svoj udio u Nissanu s 43,4% na 15%, a potonji će preuzeti 15% udjela u Renaultovom poslu električnih vozila Ampere.

Partnerstvo između Renaulta i Nissana počelo je 1999. godine kada je Renault spasio Nissan od bankrota. U alijansu se 2016. uključio i japanski Mitsubishi koji je također bio u problemima. Nissan je preuzeo 34 posto udjela u ovoj tvrtki. Odnosi u savezu pogoršali su se 2018. godine nakon uhićenja prvog čovjeka Nissana Carlosa Ghosna pod optužbom za zlouporabu sredstava kompanije, pranje novca i korupciju.

Tagovi: Nissan, Renault
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE