GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi krug poticaja za kupnju električna vozila, država osigurala 15 milijuna eura

Novi krug poticaja za kupnju električna vozila, država osigurala 15 milijuna eura
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 18:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Električni automobili često se spominju kao vozila budućnosti. Sve ih je više i na našim cestama. Već cijelo desetljeće građani koji odluče kupiti električna ili hibridna vozila mogu računati na subvencije, koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Aleksandar Halavanja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekao je u HRT-ovu "Studiju 4" da će Fond potkraj ožujka objaviti javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila, a prijave će biti početkom travnja.

Tko se sve može javiti i kakvi će biti uvjeti?

Javiti se mogu punoljetne fizičke osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Tijekom godine Fond će raspisati i poziv za gospodarske subjekte.

- Poziv će biti vrlo sličan kao i prethodnih godina. Najveća novost je ograničenje cijene električnog vozila, od 50 tisuća eura s PDV-om. Ljudi će moći dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 9000 eura za M1 kategoriju vozila ili do 40 posto sredstava investicije vozila, objasnio je Halavanja.

Kakav je interes distributera?

Distributeri od ponedjeljka kreću s prijavama u aplikaciju. Fond je već objavio javni poziv za iskaz interesa.

- Očekujemo velik interes. Znamo da su zainteresirani, rekao je Halavanja.

Istaknuo je da se sav novac koji Fond alocira i iskoristi. Ove godine na raspolaganju će biti najveći iznos do sada - 15 milijuna eura samo za građane.

Kakva se električna vozila najviše kupuju?

Halavanja je otkrio da su najpopularnija vozila Renault Twingo, Dacia i Tesla.

- Obično dođe negdje između 1500 i 2000 prijava za električna vozila, koje onda sufinanciramo, i ta tri su se nametnula kao top modeli. Naravno, imate i L1 do L7 kategorije, to su mopedi, skuteri, motori, quadovi, manja vozila koja građani isto vole uzimati, rekao je Halavanja, dodajući da je za manja vozila subvencija 2500 eura odnosno 40 posto.

Poticaje možete dobiti i za plug-in hibride, u iznosu do 5000 eura.

- Očekujemo da bismo mogli financirati negdje do 2000 prijava. Teško je to reći, rekao je Halavanja.

Koje su kategorije vozila?

U kategoriju L1 spadaju skuteri, L3 su motocikli, dok su L7 quadovi.

Osobna vozila spadaju u kategoriju M1, koja uključuje električne automobile i plug-in hibride.

- Plug-in hibrid je kombinacija benzinskog motora i električne energije, znači možete ga dopunjavati s priključkom ili se voziti na benzin na većoj udaljenosti, objasnio je Halavanja.

Kada je riječ o postotku električnih vozila na našim prometnicama, Halavanja ističe da postoji još prostora za napredak. U Hrvatskoj je registrirano više od 7000 električnih vozila, od kojih je Fond sufinancirao 60-70 posto.

- Možda su najdalje došli Norvežani, koji imaju preko 50 posto električnog voznog parka. U Hrvatskoj radimo na temelju integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Jedna od mjera, TR6, jest poticanje energetski učinkovitih vozila, gdje je nama zadatak da dostignemo 1 posto tržišta. Mi smo na nekakvih 0,03 posto, rekao je Halavanja.

Tagovi: električna vozila, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Halavanja
PROČITAJ I OVO
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE