GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi krug poticaja za kupnju električna vozila, država osigurala 15 milijuna eura

Novi krug poticaja za kupnju električna vozila, država osigurala 15 milijuna eura
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 18:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Električni automobili često se spominju kao vozila budućnosti. Sve ih je više i na našim cestama. Već cijelo desetljeće građani koji odluče kupiti električna ili hibridna vozila mogu računati na subvencije, koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Aleksandar Halavanja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekao je u HRT-ovu "Studiju 4" da će Fond potkraj ožujka objaviti javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila, a prijave će biti početkom travnja.

Tko se sve može javiti i kakvi će biti uvjeti?

Javiti se mogu punoljetne fizičke osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Tijekom godine Fond će raspisati i poziv za gospodarske subjekte.

- Poziv će biti vrlo sličan kao i prethodnih godina. Najveća novost je ograničenje cijene električnog vozila, od 50 tisuća eura s PDV-om. Ljudi će moći dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 9000 eura za M1 kategoriju vozila ili do 40 posto sredstava investicije vozila, objasnio je Halavanja.

Kakav je interes distributera?

Distributeri od ponedjeljka kreću s prijavama u aplikaciju. Fond je već objavio javni poziv za iskaz interesa.

- Očekujemo velik interes. Znamo da su zainteresirani, rekao je Halavanja.

Istaknuo je da se sav novac koji Fond alocira i iskoristi. Ove godine na raspolaganju će biti najveći iznos do sada - 15 milijuna eura samo za građane.

Kakva se električna vozila najviše kupuju?

Halavanja je otkrio da su najpopularnija vozila Renault Twingo, Dacia i Tesla.

- Obično dođe negdje između 1500 i 2000 prijava za električna vozila, koje onda sufinanciramo, i ta tri su se nametnula kao top modeli. Naravno, imate i L1 do L7 kategorije, to su mopedi, skuteri, motori, quadovi, manja vozila koja građani isto vole uzimati, rekao je Halavanja, dodajući da je za manja vozila subvencija 2500 eura odnosno 40 posto.

Poticaje možete dobiti i za plug-in hibride, u iznosu do 5000 eura.

- Očekujemo da bismo mogli financirati negdje do 2000 prijava. Teško je to reći, rekao je Halavanja.

Koje su kategorije vozila?

U kategoriju L1 spadaju skuteri, L3 su motocikli, dok su L7 quadovi.

Osobna vozila spadaju u kategoriju M1, koja uključuje električne automobile i plug-in hibride.

- Plug-in hibrid je kombinacija benzinskog motora i električne energije, znači možete ga dopunjavati s priključkom ili se voziti na benzin na većoj udaljenosti, objasnio je Halavanja.

Kada je riječ o postotku električnih vozila na našim prometnicama, Halavanja ističe da postoji još prostora za napredak. U Hrvatskoj je registrirano više od 7000 električnih vozila, od kojih je Fond sufinancirao 60-70 posto.

- Možda su najdalje došli Norvežani, koji imaju preko 50 posto električnog voznog parka. U Hrvatskoj radimo na temelju integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Jedna od mjera, TR6, jest poticanje energetski učinkovitih vozila, gdje je nama zadatak da dostignemo 1 posto tržišta. Mi smo na nekakvih 0,03 posto, rekao je Halavanja.

Tagovi: električna vozila, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Halavanja
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE