GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana svjetska udruga vozača električnih vozila

Osnovana svjetska udruga vozača električnih vozila
ELEKTRIČNA VOZILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Električna vozila ušla su na velika vrata – iz godine u godinu bilježe se značajni porasti u prodaji, brojne države potiču kupovinu električnih vozila, porezi na gorivo i emisije plinova učestalo rastu, a sve zelene akcije promiču upravo takvu vrstu mobilnosti zbog nulte emisije ispušnih plinova.

Gotovo svaka država diljem svijeta ima svoju udrugu ili asocijaciju koja promovira električnu mobilnost i bori se za prava sadašnjih i budućih vozača EV-a, a čak i na razini Europske unije postoji asocijacija AVERE koja Europskom parlamentu daje prijedloge novih zakona za standarde emisija štetnih plinova poput normi EURO 6 i buduće EURO 7.

Zbog svega toga je službeno predstavljena i GEVA – svjetska asocijacija vozača električnih vozila koja okuplja čak 28 takvih udruga diljem svijeta, a dio GEVA-e je i udruga Strujni krug – nacionalna udruga za elektromobilnost u Hrvatskoj.

Cilj globalne Udruge je prikupiti najbolje prakse i informacije od različitih udruga vozača EV-a i njihovih članova kako bi si međusobno pomagali, informirali i kako bi se dodatno potaknula električna mobilnost širom svijeta. Također, želi se potaknuti da do 2030. godine sva osobna i laka dostavna vozila budu plug-in, odnosno električna ili hibridna.

„Samo tijekom prošlogodišnje pandemije koronavirusa viđeno je koliko zapravo emisije štetnih plinova mogu imati utjecaj na okoliš, a ovakvim ciljem iste bi se značajno smanjile te bi se čak mogle spriječiti i klimatske promjene“, navode osnivači GEVA-e.

GEVA ističe da su takvi ciljevi vrlo ostvarivi s obzirom na napredak tehnologije kakvom svakodnevno svjedočimo, a prijelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i poticaji kakve pružaju brojne države pri kupovini i vlasništvu električnih vozila.

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti GEVA-e bit će sudjelovanje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 koja će se održati u Glasgowu u studenom ove godine. Udruge povezane sa svjetskom asocijacijom planiraju organizirati posebne događaje u svojim zemljama te organizirati 'reli' vožnju do Škotske kako bi promicali elektromobilnost kao bitan element u rješavanju klimatskih promjena.

Tagovi: asocijacija AVERE, svjetska udruga vozača električnih vozila
PROČITAJ I OVO
Rusija planira subvencionirati kupnju domaćih električnih vozila
PLANOVI
Rusija planira subvencionirati kupnju domaćih električnih vozila
MOSKVA - Rusija planira subvencionirati kupnju električnih vozila iz domaće proizvodnje kako bi potaknula potražnju i proizvodnju, najavilo je u srijedu rusko ministarstvo gospodarstva.
Dobit Toyote rekordna, ali prognoze nisu blistave
SOLIDNO
Dobit Toyote rekordna, ali prognoze nisu blistave
TOKYO - Toyota Motor Company izvijestila je danas da je u drugom tromjesečju 2021. ostvarila rekordnu operativnu dobit od 997,49 milijardi jena (9,15 milijardi dolara), jer se prodaja pogođena pandemijom snažno oporavila.
Honda s većom prodajom do povratka profitabilnosti
RAST
Honda s većom prodajom do povratka profitabilnosti
TOKIO - Japanski proizvođač automobila Honda povećao je prihod od prodaje za 68,7 posto na 3584 milijarde jena (27,7 milijardi eura) u tromjesečju do kraja lipnja, u prvom tromjesečju financijske godine.
Nema krize za Ferrari, povijesni vrhunac u lipnju
SJAJNE BROJKE
Nema krize za Ferrari, povijesni vrhunac u lipnju
RIM - Proizvođač poznatih luksuznih sportskih vozila Ferrari isporučio je u drugom tromjesečju ove godine 2.685 automobila, dvostruko više nego lani, odnosno 0,5 posto više nego u godini prije pandemije, piše agencija Ansa.
Oštar pad prodaje automobila u Sloveniji
PAD
Oštar pad prodaje automobila u Sloveniji
LJUBLJANA - U srpnju je u Sloveniji prvi put registriran 5.141 osobni automobil i laka gospodarska vozila, što je za 27,30 posto manje nego u srpnju prošle godine. U prvih sedam mjeseci broj novih registracija povećan je za 6,70 posto na 41.408 vozila, objavila je danas Gospodarska komora Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE