GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osvježeni Dacia Duster napada tržište

Osvježeni Dacia Duster napada tržište
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 07:37
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Dacia - rumunjski ogranak francuskog Renaulta predstavila je na godišnjem salonu automobila u Ženevi treću generaciju svog Dustera, jednog od najprodavanijih SUV modela u Europi koji se bori za tržišni udio u Njemačkoj.

Novi Duster ima moderniji i uglatiji dizajn, a prodavat će se po početnoj cijeni manjoj od 20.000 eura, što je među najnižima na tržištu, posebice u kategoriji visokih i teških automobila s 4x4 pogonom.

Nastao 2010. godine, Duster je dosad proizveden u više od 2,2 milijuna primjeraka. Ali nakon što je 2019. dostigao 300.000, 2023. pao je na 200.000.

Treći Duster, kao i ostale Dacije, ima šasiju Renault Clio i Captur, u sklopu optimizacije unutar grupacije "Renault".

Proizvodi se u Rumunjskoj, a krajem ove godine trebao bi dobiti verziju sa sedam sjedala, nazvanu "Bigster".

Duster kao ekonomična marka grupacije Renault treba u cjelini prijeći na višu razinu i privući vozače u Njemačkoj, od kojih je odvraća rast cijena novih automobila.

"To je ono što pripremamo već tri godine: potpuno obnavljamo marku", rekao je šef Dacie Denis Le Vaud novinarima.

Umjesto jeftinog, brand se sada predstavlja kao "temeljit i 'cool'", s imidžom usmjerenim na slobodno vrijeme.

Dacia je obnovila svoj jedini električni model, mali Spring, koji je dosad bio najjeftiniji na tržištu, sa skromnih 200 kilometara autonomije nakon jednog punjenja baterije.

No, Spring više nema pravo na ekološki bonus u EU jer se proizvodi u Kini, a uskoro ga čeka bitka s učinkovitijim Citroenom e-C3.

Kako bi podržao svoj imidž vožnje u prirodi, rumunjski brend u Ženevi izlaže i prototip "buggyja" za pijesak, koji će na Dakaru 2025. voziti Sebastien Leb.

Sandriderov trolitreni V6 motor od 360 konjskih snaga radi na sintetičkom gorivu, koje Renault istražuje sa svojim saudijskim partnerom Aramcom.

"Pokušali smo optimizirati vidljivost u automobilu, korisnu na vrhu dina", kao i njegovu robusnost i hlađenje kabine, naglasio je Sébastien Leb.

Deveterostruki svjetski prvak u reliju, koji je u Ženevi proslavio 50. rođendan, sa "Sandriderom" će debitirati u listopadu na reliju u Maroku, a potom će ga odvesti u Dakar, gdje mu je dosad izmicala pobjeda.

Tagovi: Dacia Duster, Dacia, Ženeva, Renault Clio, Renault Captur, Renault
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE