GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad potražnje za novim automobilima u Hrvatskoj najveći u EU

Pad potražnje za novim automobilima u Hrvatskoj najveći u EU
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 11:54
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Pandemija koronavirusa teško je pogodila europsku potražnju za novim automobilima u svibnju a Hrvatska se izdvajala najvećim padom među zemljama Europske unije, pokazuje izvješće udruženja proizvođača ACEA.

U svibnju je u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registriran ukupno 518.161 novi automobil, što je za 52,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U travnju potražnja za novim automobilima potonula je 76,3 posto. Podaci upućuju na zaključak da je silazni trend u travnju vjerojatno dotaknuo dno budući da su mnoge zemlje postupno počele ublažavati mjere kojima nastoje suzbiti pandemiju koronavirusa.

Dvoznamenkasti pad potražnje zabilježen je u prošlom mjesecu u svim zemljama EU-a, a među vodećim tržištima najviše je potonula potražnja u Španjolskoj, za 72,7 posto.

Slijede Francuska, Italija i Njemačka s upola slabijom potražnjom u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U Hrvatskoj je u svibnju prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 2.177 novih automobila, 76,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Pad je najveći među zemljama EU-a čijim je podacima ACEA raspolagala.

Potražnja za novim automobilima potonula je u svibnju više od 70 posto i u Irskoj, Portugalu i Španjolskoj.

Oštar pad i u prvih pet mjeseci

U razdoblju od siječnja do svibnja europska je potražnja za novim automobilima pod utjecajem pandemije potonula 41,5 posto, izračunali su u ACEA-i.

Među vodećim tržištima najveći su pad potražnje bilježile Španjolska, Francuska i Italija, zemlje najteže pogođene pandemijom.

U Španjolskoj je potražnja potonula 54,2 posto a u stopu je slijede Italija i Francuska s upola manje registriranih novih automobila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Najveće europsko tržište, ono Njemačke, smanjilo se u prvih pet ovogodišnjih mjeseci otprilike za trećinu.

Hrvatska je i u prvih pet mjeseci bilježila najveći pad među zemljama EU-a, za 55,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih ukupno 13.255 novih automobila, prema podacima ACEA-e.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, prodaja automobila u EU
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE