GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za novim automobilima u EU još uvijek daleko od pretpandemijske razine

Potražnja za novim automobilima u EU još uvijek daleko od pretpandemijske razine
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potražnja za novim automobilima u EU bila je u travnju znatno viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, na samom početku pandemije, ali još uvijek zaostaje za pretpandemijskom razinom, pokazalo je u srijedu izvješće ACEA-e.

U travnju je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano 862.226 novih automobila, više nego trostruko više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, kada su vlade počele uvoditi stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Skok tako proizlazi iz niske poredbene osnovice u 2020. godini dok je ukupni broj registriranih automobila još uvijek za 300 tisuća manji nego u travnju 2019., napominju u udruženju europskih proizvođača automobila, .

Potražnja je u travnju bilježila dvoznamenkaste ili čak troznamenkaste stope rasta u mnogim zemljama EU-a. Među glavnim tržištima izdvaja se Italija gdje je bila 34 puta veća nego u istom mjesecu prošle godine.

U Španjolskoj bila je veća 19 puta, pokazuju podaci ACEA-e.

U Francuskoj je gotovo usedmerostručena, a u Njemačkoj gotovo udvostručena.

U usporedbi s travnjem 2019. pala je je 38 posto u Francuskoj, te za 36 odnosno 34 posto u Španjolskoj i Njemačkoj. U Italiji smanjena je za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u travnju prema podacima ACEA-e registrirano 4.147 novih automobila, gotovo četiri puta više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na travanj 2019. njihov je broj manji za 18 posto, pokazuju izvješća ACEA-e.

Skok u prva četiri mjeseca

U razdoblju od siječnja do travnja potražnja je u EU bila veća za četvrtinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz registrirana 3,4 milijuna novih automobila, a posebno se oporavila u travnju i u ožujku, primjećuju u ACEA-i.

Među vodećim je tržištima najviše poskočila u Italiji i Francuskoj, za 68,4 odnosno za 51,0 posto.

Travanjski su rezultati prvi puta u ovoj godini donijeli Španjolskoj i Njemačkoj pozitivan rezultat, kroz usporedbu prva četiri ovogodišnja mjeseca s istim prošlogodišnjim razdobljem, koja pokazuje 18,8-postotni rast potražnje u Španjolskoj, te 7,8-postotni u Njemačkoj, napominje ACEA.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca registriran 14.621 novi automobil, što je za trećinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Fotografija: Pexels

Tagovi: prodaja automobila u EU, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, ACEA
PROČITAJ I OVO
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE