GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja električnih vozila u SAD-u dosegla rekord, ali je manja nego u Kini i Njemačkoj

Prodaja električnih vozila u SAD-u dosegla rekord, ali je manja nego u Kini i Njemačkoj
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Prodaja električnih vozila (EV) u SAD-u ove je godine dosegnula rekordnu razinu, ali još uvijek zaostaje za Kinom i Njemačkom, prema podacima istraživačke tvrtke Atlas Public Policy.

Očekuje se da će prodaja električnih vozila ove godine dosegnuti rekordnih devet posto svih novih osobnih vozila u SAD-u, u odnosu na 7,3 posto u 2022.

Bit će to prvi put da se više od milijun električnih vozila proda u SAD-u u jednoj kalendarskoj godini.

Prodaja će vjerojatno dosegnuti između 1,3 milijuna i 1,4 milijuna automobila, predviđa istraživačka tvrtka.

Iako brojke pokazuju značajan napredak u "elektrifikaciji", SAD i dalje zaostaje za zemljama poput Kine i Njemačke.

U tim zemljama, ambiciozni državni ciljevi za nulte emisije, porezne olakšice i subvencije za vozila te pristupačne opcije igraju ulogu u odluci potrošača da kupe električno vozilo.

Električna vozila su u prvih šest mjeseci 2023. dosegla 33 posto ukupne prodaje u Kini, 35 posto u Njemačkoj, a čak 90 posto u Norveškoj, pokazuju podaci kompanije "Bloomberg NEF EV" iz lipnja. Te brojke uključuju i električna vozila na baterije i plug-in hibridna EV.

Nekoliko je čimbenika pomoglo u povećanju prodaje električnih vozila u SAD-u ove godine, poput pada cijena.

Tesla, lider na tržištu električnih vozila, ove je godine nekoliko puta smanjio cijene.

Osim toga, inicijativa američke vlade za smanjenje inflacije dovela je rabate za električna vozila do 7500 USD.

Pada i cijena baterija za električne automobile jer su materijali za njih, poput litija, sve jeftiniji, pa su ova vozila sve pristupačnija.

Međutim, postoje prepreke: u početku su kupci električnih vozila bili uglavnom s višim primanjima, voljni isprobati tada nepoznatu tehnologiju i punili bi baterije svojih električnih vozila kod kuće, ali sljedeći val kupaca električnih vozila je drugačiji.

Mnogim je potrošačima postojeća javna infrastruktura za punjenje baterija nepouzdana i nedostupna, a struja je poskupjela.

Prošlog mjeseca, prosječno novo električno vozilo u SAD-u i dalje je koštalo u prosjeku 3.826 USD više od usporedivog prosječnog automobila stare tehnologije - 51.762 USD za prvo i 47.936 USD za drugo, procjenjuje Kelley Blue Book.

Kako bi prevladali problem punjenja baterija, nekoliko velikih proizvođača automobila potpisalo je „Tesla charging technology“. Ta tvrtka već dugo koristi sjevernoamerički standard utičnica i ima najjaču javnu mrežu za punjenje, dok druge u industriji uglavnom rade na drugom "CCS" ili kombiniranom sustavu punjenja. Zato će uključivanje Tesline tehnologije dati svim vozačima više mogućnosti da napune svoje baterije i ublažiti zabrinutost oko toga. Ali te promjene neće stupiti na snagu do sljedeće godine.

Iako nisu impresionirani prodajom električnih vozila, Ford i General Motors smanjuju svoje proizvodne ciljeve za automobile, druge američke tvrtke pojačavaju planove, a kupci očekuju da će kineski proizvođači električnih vozila, poput popularnog BID-a, pronaći put do američkog tržišta u nadolazeće godine.

Nekoliko američkih saveznih država postavilo je ciljne datume do kojih očekuju da će nova vozila biti uglavnom s nultom emisijom - električna. Kalifornija i Washington odredili su da 100 posto novih vozila prodanih u toj saveznoj državi do 2035. godine budu s nultom emisijom, dok će New Jersey tada zabraniti prodaju novih vozila s benzinskim motorima.

Tagovi: električni automobili, Ford, General Motors, Toyota
PROČITAJ I OVO
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE