GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosečni životni vek vozila u Evropi i regionu

Prosečni životni vek vozila u Evropi i regionu
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2023 / 21:39
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
Da li ste znali da Srbi u prosjeku voze jedno vozilo 17,34 godine?

Tako barem kažu podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a slična je situacija i sa ostalim istočnoevropskim zemljama i zemljama Balkana. S druge strane, u Evropskoj uniji je prosječni vijek automobila 11,8 godina, a nakon toga se oni penzionišu.

Naravno, ove brojke nisu posljedica izuzetno dobrog održavanja vozila već nižeg životnog standarda koji podrazumijeva rjeđu zamjenu automobila.

Šta je ključno za produženje životnog veka automobila?

Statistiku je uvijek zanimljivo pogledati, ali u praksi nam ona ne znači mnogo. Vrijeme za davanje u otkup auta i vozila zavisi od faktora kao što su pređena kilometraža, renome proizvođača, teren po kom se vozilo, stručnost automehaničara koji su radili redovni servis i bezbroj drugih.

Pročitajte na koje stvari treba obratiti pažnju ukoliko želite da svoj automobil vozite što duže.

Redovno servisiranje

Redovno servisiranje automobila ključno je za njegovo dugotrajno funkcionisanje i produženje životnog vijeka.
Prateći preporuke proizvođača o redovnim servisima, zameni ulja i filtera, održavamo motor i ostale komponente u optimalnom stanju. Ovo smanjuje rizik od ozbiljnih kvarova i skupih popravki.
Redovni pregledi pomažu u otkrivanju potencijalnih problema prije nego što postanu ozbiljni. Takođe, redovnim servisiranjem vozila, očuvavamo njegovu bezbijednost i efikasnost, što doprinosi bezbijednosti svih učesnika u saobraćaju. Investiranje u redovno održavanje automobila isplati se dugoročno jer produžava njegovu pouzdanost i životni vijek.

Pravilna vožnja

Pravilna vožnja igra ključnu ulogu u očuvanju automobila i produženju njegovog životnog vijeka.

Izbjegavajte agresivnu vožnju, brze promjene brzina i naglo kočenje. Na ovaj način ćete smanjiti nepotrebno habanje motora i kočnica. Vožnja u skladu sa saobraćajnim propisima i održavanje konstantne brzine pomažu u smanjenju potrošnje goriva i trošenja pneumatika.
Takođe, nepravilno kočenje i ubrzavanje mogu izazvati stres na motoru i mjenjaču. Osim toga, izbjegavanje preopterećenja vozila i vožnje po lošim putevima takođe doprinosi očuvanju automobila.

Pravilnom vožnjom štitimo ne samo svoj automobil, već i bezbednost sebe i drugih u saobraćaju.

Zaštita od spoljašnjih faktora

Zaštita automobila od spoljnih faktora ključna je za očuvanje njegovog izgleda i produženje životnog veka.

Parkiranje vozila u garaži ili pod nadstrešnicom štiti ga od štetnih efekata sunčeve svjetlosti, kiše, snijega, grada i korozije. Učestali kontakt sa padavinama i vlagom može uzrokovati oštećenje laka, rđanje i preuranjeno propadanje karoserije. Korišćenje zaštitnih premaza na karoseriji može dodatno obezbijediti zaštitu od ogrebotina i sunčevih UV zraka.
Redovno pranje i voskiranje takođe su važni jer uklanjaju prljavštinu i ostale nečistoće koje mogu oštetiti površinu vozila. Zaštita od spoljašnjih faktora očuvava estetiku automobila i produžuje mu trajnost.

Pozdani automehaničar - najbolji prijatelj svakog vozača

Pronalaženje pouzdanog servisera i automehaničara od izuzetne je važnosti za očuvanje automobila i produženje njegovog životnog vijeka.
Stručan serviser pridržavaće se preporuka proizvođača tokom redovnih servisa i održavanja, što će smanjiti rizik od skrivenih problema. Kvalifikovani automehaničar prepoznaje znakove habanja i kvarova na dijelovima i pravovremeno preduzima mjere za zamenu istrošenih komponenti, sprječavajući veća oštećenja koja bi mogla dovesti do skupih popravki.

Redovna zamjena dijelova poput remena, kočnica, i filtera, održava optimalno funkcionisanje automobila, čime se produžuje njegov radni vijek i smanjuju rizici od neočekivanih kvarova na putu. Pouzdan serviser je ključni saveznik u produženju pouzdanosti i trajnosti vašeg vozila.

Pravovremena prodaja
Pravovremena prodaja automobila ima važnu ulogu u očuvanju vozila i produženju njegovog životnog vijeka.
Iako redovno održavanje i pažljiva vožnja mogu produžiti trajnost automobila, postoji tačka kada je pametno razmisliti o njegovoj prodaji. Kada automobil postane sklon čestim kvarovima i popravkama koje postaju finansijski neisplative, prodaja može biti najbolja opcija.
Osim toga, napredak tehnologije u automobilskoj industriji može značiti da novi modeli pružaju bolje performanse, veću efikasnost i više sigurnosnih funkcija. Ovaj, naizgled trošak, može biti pametna investicija koja će vam popraviti kvalitet života. Pravilnom procjenom trenutnog stanja i potencijalnih troškova, možete donijeti mudru odluku o pravovremenoj prodaji i unaprjeđenju vozila.

Prosječan životni vek vozila u Evropi

Prosječan životni vijek automobila u Evropi varira u zavisnosti od zemlje.

Prema nedavnim statistikama, vozači u Austriji najčešće mijenjaju svoje četvorotočkaše, na svakih 8,5 godina. Sledeća na listi je Irska sa 8,6 godina, potom Danska sa 8,9 godina i Švajcarska sa 9 godina.

Austrija: 8,5
Irska: 8,6
Danska: 8,9
Švajcarska: 9,0
Belgija: 9,2
Velika Britanija: 9,4
Njemačka: 9,8
Švedska: 10,2
Francuska: 10,3
Norveška: 10,7
Holandija: 11,2
Italija: 11,8
Slovenija: 12,0
Finska: 12,5
Španija: 13,1
Portugal: 13,2
Mađarska: 14,2
Letonija: 14,3
Poljska: 14,3
Slovačka: 14,3
Hrvatska: 14,8
Češka: 15,3
Grčka: 16,6
Estonija: 16,7
Rumunija: 16,9
Litvanija: 17,00

Ova statistika pokazuje da zemlje Evropske unije imaju relativno niže prosječne vijekove automobila u poređenju sa zemljama Balkana i Istočne Evrope, što je direktna posljedica razlika u ekonomskim uslovima, razvoja novih tehnologija poput električnih automobila i i ekoloških standarda.

Šta donosi zabrana Euro 3 i 4?
Sa zabranom Euro 3 i 4 koja u Srbiji stupa na snagu od januara 2024. godine evidentno je da će se vozni park u Srbiji podmladiti, ali ovo vjerovatno neće obradovati veliki broj vozača jer izuskuje velike troškove i zamjenu mnogih vozila. Dobra vijest je da postoje subvencije od države koje će ovaj prelazak na održivije prakse olakššati.

Bez obzira na starost vašeg vozila, vozači bi se svakako u cilju očuvanja vozila i produženja njegovog životnog vijeka, trebali pridržavati savjeta o redovnom servisiranju, pravilnoj vožnji i zaštiti od spoljnih faktora, ali i ekološkoh preporuka.

Uz pažljivo održavanje i pravovremenu prodaju, vozači mogu obezbediti pouzdanost i efikasnost svog vozila tokom dužeg vremenskog perioda.

Tagovi: AUTO INDUSTRIJA, AUTO TRŽIŠTE, BALKAN
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE