GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radboud University: Velika zagađenja od električnih automobila su mit

Radboud University: Velika zagađenja od električnih automobila su mit
ZNANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 19:05
Autor: SEEbiz / vidi.hr
LONDON - U mnogim javnim raspravama i izjavama "stručnjaka" mogu se pronaći tvrdnje da električni automobili zapravo štete okolišu i dovode do povećanja emisija CO2 te je upitno jesu li doista "zeleniji" od benzinaca kada se u obzir uzmu svi procesi izrade te produkcija električne energije koja često dolazi iz fosilnih izvora.

Nova studija koju su u časopisu Nature Sustainability objavili znanstvenici sveučilišta Radboud University u suradnji s kolegama s Exetera i Cambridgea, došla je do zaključka da električni automobili doista dovode do manjih emisija CO2, čak i ukoliko proizvodnja struje uključuje fosilna goriva.

"Uzevši u obzir sve parametre, vožnja električnog automobila je bolja za okoliš u odnosu na benzince u 95% područja u svijetu", navodi se u studiji. Jedine iznimke u 5% slučajeva su poput Poljske, u kojoj se električna energija i dalje temelji na ugljenu. Prosječne emisije iz električnih automobila su 70 posto niže u zemljama poput Francuske i Švedske gdje se najviše struje proizvodi iz obnovljivih izvora i nuklearki, a oko 30% niže u Velikoj Britaniji.

Kroz nekoliko godina čak i najneučinkovitiji električni automobili će stvarati manje emisije u većini država, kako će proizvodnja struje biti više vezana za zdravu energiju. Studija predviđa da će 2050. godine svako drugo vozilo na cesti biti električno, što će smanjiti globalne CO2 emisije za 1,5 gigatona godišnje, što je ekvivalent ukupnih emisija CO2 u Rusiji.

Studija je također obuhvatila i sustave za grijanje u kućama na električnu energiju i ustanovila da i oni mogu smanjiti emisije za 0,8 gigatona godišnje, što odgovara trenutnim emisijama u čitavoj Njemačkoj.

"Drugim riječima, nakon naše studije koju smo započeli prije nekoliko godina, sada mogu reći da je stav da električna vozila i električno grijanje povećavaju emisije najobičniji mit", kaže Florian Knobloch, znanstvenik okoliša na Sveučilištu Radboud, glavni autor ove studije.

Tagovi: Radboud University, Nature Sustainability, električni automobili, zagađenje, zagađenost
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE