GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renault potvrdio pregovore s VW-om: Svim silama protiv kineske konkurencije

Renault potvrdio pregovore s VW-om: Svim silama protiv kineske konkurencije
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 10:00
Autor: SEEbiz
PARIZ - Luca de Meo, šef Renault Grupe, potvrdio je pregovore sa suparnicima iz Volkswagena. Čelnik francuske grupacije ima viziju stvaranja svojevrsnog Airbusa europske autoindustrije u borbi protiv Kineza.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj na Ženevskom sajmu automobila Luca de Meo, čelni čovjek Renault grupe, potvrdio je da je održao nekoliko razgovora s čelnicima Volkswagen grupacije u pokušaju stvaranja zajedničkog fronta protiv kineskih proizvođača.

De Meo predlaže da bi europski automobilski brendovi trebali više međusobno surađivati kako bi proizveli cjenovno pristupačnije automobile, uključujući uglavnom električne. Takvo partnerstvo moglo bi stvoriti svojevrsni Airbus europske autoindustrije.

S druge strane, de Meo također kaže da je najveći izazov za europsku autoindustriju uspostavljanje lanca vrijednosti koji uključuje baterije, motore i elektroničke sustave proizvedene i isporučene u Europi. Kao primjer naveo je suradnju Peugeota, Citroena i Toyote 2000-ih na lansiranju gradskog automobila (C1, P107 i Aygo), ali i partnerstvo Alfa Romea, Lancie, Fiata i Saaba u korištenju zajednička platforma koja je bila osnova za četiri sjajne limuzine iz devedesetih.

Što se tiče pregovora s Volkswagenom, de Meo tvrdi da su na dobrom putu, ali da je francuska grupacija otvorena za pregovore i s drugima.

"Otvoren sam za svakoga tko se želi uključiti. Imamo proizvodne kapacitete. Imam platformu. Znamo što treba učiniti", rekao je Luca de Meo.

Naposljetku, čelnik Renault grupe, koji je i predsjednik Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA), inzistirao je na bržem tempu razvoja poslovanja u odnosu na kineske konkurente.

"Brzina je važna protiv Kineza. Nalazimo se u nesigurnom svijetu. U prošlosti, kada smo imali automobile sa SUS motorima, mogli smo predvidjeti što dolazi. Sada, ako vam treba četiri ili pet godina da reagirate, to je prekasno", zaključio je de Meo.

Naime, ranije su se u medijima pojavile informacije kako će novi električni Twingo zapravo biti donator za budući urbani Volkswagenov model s pristupačnom cijenom. Dakle, pregovori između dva europska diva nisu novost, ali je evidentno da Europa mora biti ujedinjena više nego ikad prije i da mora požuriti

Tagovi: Renault, Volkswagen, luca de meo, kinezi, automobili
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE