GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renault prodaje udio u Nissanu

Renault prodaje udio u Nissanu
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 13:04
Autor: SEEbiz
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault, pod čijim je okriljem i novomeški Revoz, prodat će dio ulaganja u Nissan japanskom partneru Nissanu.

Riječ je o udjelu koji odgovara pet posto vlasništva japanske tvrtke, a prema cijeni dionice vrijedi oko 765 milijuna eura. Time bi tvrtke trebale uravnotežiti svoje savezništvo.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, Renault će zbog prodaje udjela zabilježiti kapitalni gubitak do 1,5 milijardi eura. U financijskim izvješćima procijenio je vrijednost dionica veću od one koju će za njih dobiti.

Zbog toga će biti lošiji i poslovni rezultati francuskog automobilskog diva koji je u prvom polugodištu ove godine zabilježio dvije milijarde eura čiste dobiti. Međutim, Renault je naglasio da prodaja neće utjecati na operativnu dobit.

Renault je ranije bio vlasnik 43,4 posto Nissana. U okviru ja uravnotežujući savez Renault-Nissan, koji su dvije kompanije službeno pokrenule prošlog mjeseca, očekuje se da će svaka kompanija na kraju posjedovati 15 posto udjela druge.

Dio balansiranja je Nissanovo ulaganje u novi Renaultov odjel za električne automobile Ampere.

Dvije tvrtke su u partnerstvu od 1999. godine, kada je Renault spasio Nissan od bankrota. 2016. im se pridružio i japanski proizvođač automobila Mitsubishi. Ova tvrtka bila je u velikim problemima iz kojih ju je pomogao izvući konkurent Nissan preuzevši 34 posto udjela.

Ali od tada je bilo mnogo napetosti u trojnom savezu. Završilo je, primjerice, kada je francuska država 2015. povećala vlasnički udio u Renaultu i kada je bivši prvi čovjek Nissana Carlos Ghosn 2018. uhićen zbog navodnih financijskih malverzacija.

Tagovi: Renault, Nissan
PROČITAJ I OVO
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE