GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimac: U projekt autonomnih taksija bit će uloženo možda i milijardu eura

Rimac: U projekt autonomnih taksija bit će uloženo možda i milijardu eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 19:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni izvršni direktor tvrtke Bugatti Rimac Mate Rimac gostovao je u središnjem Dnevniku HRT i na Novoj TV gdje je otkrio planove za budućnost.

- Bugatti ima 110-ljetnu povijest i tradiciju, uvijek su bili poznati po podizanju ljestvice, kako prije Drugog svjetskog rata. tako i sada zadnjih 20 godina. Grupacija Volkswagen uložila u Bugatti više od milijardu i eura. Najveća tvrtka u Europi VW dati takvo povjerenje maloj firmi u Hrvatskoj koja nije postojala do prije 12 godina i prvi puta u povijesti izdvojiti jednu marku i dati nama mislim da to puno govori', rekao je Rimac HRT-u.

Na pitanje kako su se našli na omjeru 55 posto i 45 posto Rimac je rekao kako su pregovori krenuli prije dvije godine.

- Na sastanku šef strategije VW mi je spomenuo što misliš da ti preuzmeš Bugatti. Mislio sam da se šali i nisam se obazirao. Par mjeseci kasnije me nazvao i pitao jesam li razmislio o tome. Tada sam shvatio koliko je to ozbiljna stvar i shvatio sam koliko to ima smisla i kako je to win-win-win i za VW i za nas i za Bugatti. Do omjera 55 posto i 45 posto došlo je na temelju evaluacije, rekao je Rimac.

Što se projekta autonomnih električnih taksija tiče, Rimac navodi da se radi o svjetskom ekskluzivu za kojeg nije znao niti veliki broj njegovih zaposlenika. Taj projekt bi uskoro trebao biti objavljen a u njega će s ulagačima biti uloženo stotine milijuna ako ne i milijardi eura, rekao je.

Nakon gostovanja na HRT-u Rimac je gostovao i na Dnevniku Nove TV, gdje je rekao zašto nikad nije otišao iz Hrvatske:

- Ja sam htio dokazati i pokazati da je to moguće raditi ovdje i sve sam radio da to ostane ovdje. Puno puta samo bili pred odlaskom. Nije to toliko do države, nego fali taj cijeli ekosustav. Nema investitora, nema venture kapital fondova, to jest, nešto sad ima. Tada kad sam ja krenuo nije bilo. Nemaš znanja tu, nemaš talenta, moraš sve izgraditi ispočetka, rekao je Rimac i istaknuo kako su ponosni što su hrvatska tvrtka.

Svjetski mediji pišu o preuzimanju Bugattija i na naslovnicama piše da Bugatti sad postaje hrvatski, kaže Rimac i dodaje kako to s ponosom ističu kao što su i ponosni što su ovdje ostali.

Komentirao je i Neveru. Kaže da je plan proizvoditi 50 automobila godišnje i 50 platformi za proizvođača koji radi automobile na bazi Nevere te 100 komada godišnje zajedno.

- Prvu godinu proizvodnje imamo rasprodanu', rekao je Rimac.

Upitan kako će izgledati automobili za pet godina Rimac kaže da će do 2030. gotovo svi auti postati električni, a za 10-15 godina predviđa da automobili neće imati volane i neće biti u vlasništvu krajnjih korisnika nego će ih ljudi koristiti kao uslugu za prijevoz od točke A do točke B.

Na pitanje treba li država pomagati ovakve projekte Rimac kaže da država tu nije ključna:

- Meni nije ni pomagala ni smetala do sada u nekom velikom obimu. Mi smo do sad platili 20 milijuna eura poreza, dobili smo dva milijuna eura potpora od Hrvatske. Sad smo napokon dobili zemljišteza izgraditi kampus dok se istovremeno sve druge zemlje čapale da to radimo kod njih', rekao je.

Komentirao je i svemirsku utrku među bogatašima. Kaže da prati to sa zanimanjem te da je imao ponudu jednog kupca da ide s njim na Mjesec, no odbio je: 'Ja radije ostajem tu. Imam dovoljno izazova', rekao je naš inovator.

Tagovi: Mate Rimac, Rimac Automobili, Bugatti, Volkswagen, autonomni taksiji, Herbert Diess, Porsche
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE