GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat američke automobilske industrije, nakon Stellantisa sklopio dogovor i s Fordom

Sindikat američke automobilske industrije, nakon Stellantisa sklopio dogovor i s Fordom
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2023 / 12:16
Autor: SEEbiz
DETROIT - Ujedinjeni sindikat automobilskih radnika (UAW) postigao je u subotu dogovor o novom kolektivnom ugovoru sa Stellantisom, bivšim Fiat Chryslerom, prema CNN-u. Ranije u srijedu sklopila je sličan dogovor s Fordom. Kao i kod Forda, sporazum također moraju odobriti članovi sindikata.

Preliminarni sporazum, postignut nakon 44 dana štrajka, koji je prvi put ikada istovremeno ciljao na "veliku trojicu" proizvođača automobila u Detroitu (General Motors - GM, Ford i Stellantis), uključuje 25-postotno povećanje osnovnih plaća do 2028., Francuzi izvijestile novine. Novinska agencija AFP.

Prilagodbe troškova života povećat će najvišu plaću za ukupno 33 posto na više od 42 dolara po satu.

Poput Fordovih radnika, radnici Stellantisa koji štrajkaju vratit će se na posao dok je sporazum u procesu ratifikacije, priopćio je UAW.

Povećanja plaća u okvirnom sporazumu niža su od povećanja od 40 posto koje je predsjednik UAW-a Shawn Fain zahtijevao kada je sindikat započeo štrajk 15. rujna. No, to je puno više od onih devet posto koje su poslodavci inicijalno nudili.

“Opet smo postigli nešto što nam je prije samo nekoliko tjedana rečeno da je nemoguće. Počeli smo preokretati tok u ratu protiv američke radničke klase", objavio je Fain.

"Pozdravljam činjenicu da su UAW i Stellantis, nakon teških pregovora u dobroj vjeri, postigli povijesni sporazum koji će radnicima osigurati plaću, beneficije, dostojanstvo i poštovanje koje zaslužuju", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Fain je rekao da će Stellantis otvoriti oko 5000 novih radnih mjesta tijekom trajanja ugovora, što je preokret u odnosu na smanjenje broja radnih mjesta koje je proizvođač automobila radio prije pregovora.

Prije dogovora s Fordom, više od 45.000 od 146.000 članova sindikata UAW-a sudjelovalo je u najdužem automobilskom štrajku u 25 godina.

GM sada ostaje jedini proizvođač automobila bez privremenog sporazuma, ali analitičari kažu da to neće dugo trajati jer se suočava s još većim gubicima jer se radnici Forda i Stellantisa vraćaju na posao u procesu ratifikacije sporazuma.

Već je izvijestio da je u dva tjedna štrajka u rujnu izgubio 200 milijuna dolara, au tri tjedna listopada još 600 milijuna dolara. Druga dva velika proizvođača imala su slične gubitke.

Tagovi: Stellantis, ford, štrajk
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE