GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat se ne uspijeva dodatno učvrstiti u Teslinoj njemačkoj tvornici

Sindikat se ne uspijeva dodatno učvrstiti u Teslinoj njemačkoj tvornici
RADNIČKA VIJEĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 19:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački moćni sindikat IG Metall nije uspio povećati svoj utjecaj u Teslinoj njemačkoj tvornici izvan Berlina, priopćila je tvrtka kasno u srijedu nakon izbora za radnička vijeća ovog tjedna.

Radnička vijeća igraju važnu ulogu u njemačkim poduzećima, zastupajući interese zaposlenika osiguravajući da se poštuju zakoni i kolektivni ugovori, da nema diskriminacije prilikom zapošljavanja i napredovanja te da se provode stavovi zaposlenika o poboljšanju radnog mjesta.

Radnici biraju s lista kandidata, od kojih neki mogu imati podršku sindikata.

U glasovanju u Teslinoj tvornici u Grünheideu ovog tjedna, nešto manje od 60% mjesta pripalo je nesindikalnim listama, objavio je američki proizvođač električnih automobila u srijedu navečer, navodeći privremene rezultate.

Prije dvije godine ta je brojka bila nešto ispod 53%. Od 39 mjesta u novom radničkom vijeću, 23 su pripala listama izvan sindikata, dok je prije dvije godine 10 od 19 mjesta pripalo nesindikalnim listama.

IG Metall je najveća grupa u vijeću, s očekivanih 16 članova. Više od 12.000 zaposlenika pozvano je na glasovanje za radničko vijeće od ponedjeljka do srijede. Prema Teslinim riječima, sudjelovalo je devet lista s 224 kandidata.

Očekuje se da će novo radničko vijeće započeti s radom sljedeći tjedan. "Nastavit ćemo uspješnu suradnju s radničkim vijećem", rekla je glasnogovornica Tesle.

Ovo su bili drugi izbori za radničko vijeće u jedinoj europskoj tvornici automobila Elona Muska. Prvi izbori održani su prije otvaranja tvornice, kada je bilo puno manje zaposlenih.

IG Metall traži bolje uvjete rada i obvezu na kolektivni ugovor u tvornici.

U Tesli odbijaju kolektivni ugovor i smatraju da su mnogi sindikalni zahtjevi, poput zaštite na radu ili boljih uvjeta za privremene radnike, već realizirani.

Američke korporacije imaju tendenciju da budu neprijateljskije raspoložene prema sindikatima od svojih njemačkih kolega, a sam Musk bio je glasan protivnik bilo kakvog pokušaja sindikalnog okupljanja radne snage u bilo kojoj od njegovih kompanija.

Aktivisti za zaštitu okoliša trenutno prosvjeduju u šumi u blizini Tesline tvornice u Grünheideu protiv planova za krčenje drveća za teretno skladište na tom mjestu.

Tagovi: Tesla, IG Metall, musk
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE