GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skandal u Volkswagenu: Tajne snimke otkrivaju kako je pripreman obračun s Preventom

Skandal u Volkswagenu: Tajne snimke otkrivaju kako je pripreman obračun s Preventom
SNIMKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 19:44
Autor: SEEbiz / Klix.ba
FRANKFURT - Prema informacijama Business Insidera tokom 2017. i 2018. godine snimljene su tajne strateške sjednice Volskwagena u vezi žestokog sukoba sa Preventom – u trajanju od 50 sati.

Snimke Volkswagena pružaju ekskluzivan uvid u to kako su visokorangirani menadžeri isključili jednog dobavljača.

"Vođa 'Projekta 1' tokom sastanka djeluje zbunjeno. Moćna Volkswagen korporacija je tek nedavno osnovala posebnu tajnu jedinicu kako bi se riješila nemilog poslovnog partnera – bosanskohercegovačke Prevent Grupacije, koja dostavlja autopresvlake i dijelove za mjenjače. Međutim, mnoge mjere u obračunu su dosad bile uzaludne, izvještava visokorangirani menadžer Volkswagena. Čak i bolji rad s javnošću bi bio beznadežan. Radost se u ovim krugovima vraća tek s najavom da je VW sada dobio prominentno pojačanje", počinje svoj tekst Business Insider, prenosi Klix.

"Gospodin Gerhard Schröder se priključio“, izjavljuje vođa projekta. "Ah, lijepo", govori jedan sudionik. Postavlja se pitanje: za ili protiv Volkswagena. Odgovor - bivši kancelar i bivši nadzorni odbor Volkswagena će se kao lobist s najboljim kontaktima iz Kremlja zauzeti za proizvođača automobila. Raspoloženje postaje sve bolje. Jedna menadžerica na koncu predlaže da Schröder po prilici iskoristi svoju blizinu Vladimiru Putinu kako bi Preventu zaustavili dotok novca u Rusiji. Itekako škakljiva misao za kompaniju, u kojoj njemačka savezna pokrajina Donja Saksonija ima do 20 posto udjela.

Uobičajeno je da ovakvi sadržaji s internih sastanaka ne bi smjeli biti javni. Schröder na upit ne govori ništa. Volkswagen negira da je u vezi ove situacije bio kontaktiran ili zadužen. Samo u ovom slučaju je svaka riječ sa krizne sjednice dokumentirana na audio snimku - da je Schröder aktivan i da bi trebao upotrijebiti svoje veze sa Rusijom u korist Volkswagena. I to je samo mali isječak iz jedne od najvećih afera presluškivanja u historiji njemačke privrede.

Pri tome je cilj očito opravdavao svako sredstvo – s blagoslovom sa najviše pozicije. Jer jedno ime se uvijek iznova ponavlja: Ralf Brandstätter, koji se prije nekoliko tjedana uzdigao do pozicije predsjednika Uprave marke VW, a redovno je prezentirao rezultate projektne grupe svom šefu Herbertu Diessu.

Volkswagen danas objašnjava: "Tadašnji interni projektni tim je imao zadatak da ukloni dalje štete od poduzeća, njegovih kupaca, suradnika i dostavljača. Otvoreno se diskutovalo o svim mogućim rješenjima. Projektni tim je redovno izrađivao prijedloge za odbor u vezi bitnih odluka, s obzirom da projektni tim sam nije tijelo koje bi moglo donijeti te odluke. Međutim, tim, naravno, nije izrađivao predložak za odbor u vezi svakog mišljenja".

Kako su snimci nastali i kako su korišteni, još uvijek nije razjašnjeno. Prevent Grupacija na upit tvrdi da nije znala ništa o ovim snimcima. Male su šanse da će Volkswagen povjerovati u tu tvrdnju. U snimcima se tako nalaze i brojna mjesta u kojima menadžeri imaju sumnje da Prevent špijunira ovog proizvođača automobila. Međutim, ta je sumnja tada samo nasmijala ostale sudionike.

"Kada se interne i povjerljive sjednice ilegalno dokumentuju i takve informacije neovlašteno dospiju u javnost to nas duboko šokira“, govori jedan uposlenik Volkswagena na upit, dodavši da se slučaj istražuje.

Prema saznanjima, u Wolfsburgu već traje potraga za špijunom u vlastitim krugovima. Članovi projektne grupe su bili zaprepašteni tokom internih ispitivanja. Navodno je postojala jaka solidarnost u posebnoj jedinici.

"Nismo smatrali da je moguće da u ovim krugovima sjedi izdajnik. Tim je imao zajednički cilj – osloboditi Volkswagen od Preventa", tvrdi jedan uposlenik Volkswagena, koji je upoznat sa postupkom.

Iza dobavljača autodijelova i Volkswagenovog neprijatelja Preventa stoji bosanska obitelj Hastor. Nijaz Hastor je po nalogu Wolfsburga sedamdesetih godina sastavljao modele Volkswagena. Postepeno je kod vodstva Volkswagena izgradio glas povjerljivog dobavljača, izgradio mrežu firmi dobavljača i pokrenuo veliku proizvodnju na istoku. Može se reći da je Volkswagen poduzetnika Hastora napravio velikim. Saradnja između Bosanca i Wolfsburgera godinama je proticala prilično glatko.

Volkswagen je tajnoj grupi isprva dala ime "Elefant", odnosno "Slon".

Rastući cjenovni pritisak Volkswagena u jednom trenutku je opteretio suradnju. Dok su se ostali dobavljači prilagođavali, Bosanci su bili revoltirani, prijeteći obustavom proizvodnje. Za Volkswagen je to bio ogroman proces, koji nije prošao bez posljedica. Business Insider posjeduje interne dokumente Volkswagena koji potvrđuju da je Volkswagen već 12. lipnja 2013. Izradio "strategiju izlaza Preventa". Dobavljač autodijelova je trebao biti svrgnut. Projekat je nosio naziv "Elefant“. Prema tadašnjim kalkulacijama Volkswagena isključenje Preventa je moglo biti završeno do 2020., jer se dobavljači ne mogu tako lako zamijeniti zbog dugog vremena planiranja u proizvodnji automobila.

Ali, 2016. je eskalirala svađa oko cijena. Dvije firme kćerke Preventa (CarTrim i ES Automobilguss) su potom zaustavile proizvodnju dijelova za mjenjače i autopresvlaka za VW, i time danima onesposobile proizvodnju modela Golfa i Passata. Volkswagen je morao tisuće radnika poslati na skraćeni rad, gubeći svaki dan milijune. Proizvođač automobila je u ovoj kriznoj situaciji sklopio privremeni mir sa Preventom. Na momenat se čak činilo kao da je mali dobavljač autodijelova oborio najvećeg prizvođača automobila na koljena. Ali, Volkswagen je iza kulisa forsirao planove o izbacivanju. To je bio trenutak rođenja "Projekta 1", specijalne jedinice čiji su tajni sastanci preslušavani više od godinu dana.

Prvi veliki pad projektne grupe je bila borba oko preuzimanja bavarskog dobavljača Grammera. Prevent je kupio 20 posto dionica u navedenom poduzeću, koje se, između ostalog, bavi proizvodnjom naslonjača za glavu. U Wolfsburgu su strahovali da bi ih Bosanci ponovo mogli ucjenjivati sa bitnim dobavljačem. Do toga, ovog puta, nije smjelo doći. U jednom internom dokumentu Volkswagena, koji Business Insider prilaže, stoji da bi trebalo uključiti jednog prijateljski nastrojenog akcionara i putem povećanja kapitala obuzdati Preventov utjecaj.

Iz snimaka se također saznaje da je VW svoju anti-Prevent strategiju sklopio s Daimlerom i BMW-om. Shodno tome, postojala su i konkretna razmatranja da proizvođači kupe dionice Grammera, kako bi se obranili od Preventa.

"To je trenutno diskusija između nas, Daimlera i BMW-a. I jednog financijskog investitora koji bi to uradio za nas. Već sam jučer imao prvi nacrt kako bi to izgledalo“, tvrdi jedan menadžer.

Međutim, VW tvrdi da nije postojala usklađena suradnja sa drugim proizvođačima automobila

Volkswagen je poznat po svom minucioznom dokumentiranju procesa pa je takva bila i strategija u slučaju Grammer. Dionice u Grammeru na kraju je kupilo kinesko poduzeće Ningbo Jifeng, čiji je Volkswagen tada bio treći po veličini kupac.

"Uskoro će biti objavljeno da Jifeng kupuje, preko burze“, govori jedan menadžer Volkswagena tokom jedne od preslušavanaih sjednica.

Jifeng je također bio saveznik Wolfsburgera. Štoviše, menadžeri Volkswagena su uvijek bili u toku kako kinesko prouzeće agira.

Slučaj Grammer stavlja u pitanje i Volkswagenov opći pristup dobavljačima. Tokom jedne sjednice menadžeri Volkswagena su se brinuli da će Prevent kupiti dionice i drugih dobavljača i time pojačati pritisak. Prije svega, kod onih koje Volkswagen loše tretira.

"Ako sada pojedine srednjerangirane pustimo da gladuju, to bi upravo mogli biti ti, kod kojih vlasnička struktura kaže: Ej, gonite se. Sad ću ja to prodati Preventu'. Gdje imamo dobavljače koji vise na cijeni čelika, koji su trenutno relativno mali i koje izgladnjujemo?“, pita jedna menadžerica Volkswagena ostale sudionike.

Prilično brzo stiže odgovor da je 80 posto manjih i srednjih dobavljača pogođeno time.

Tokom diskusija u specijalnoj jedinici govori se i o tome kako se može spriječiti da Prevent napreduje u novim zadacima. Tako je projektni tim skovao plan kako da isključe Prevent iz natječaja za autopresvlake za novi Golf 8. Tokom jedne od preslušavanih sjednica jedan menadžer pita: "Kako da modificiramo liste dobavljača tako da ne apliciramo Preventu?"

Krug sudionika dolazi do zaključka da je taj poduhvat komplikovan. Prevent proizvodi po najnižim cijenama, najpovoljniji je dobavljač i time je uvijek među prvim na listama. Moralo bi se odlučiti da se ne ide po "best-bid" principu, tvrdi drugi uposlenik Volkswagena. Jer skinuti Prevent s liste dobavljača bilo bi "vrlo sumnjivo". "To previše smrdi na dogovor", govori jedna menadžerica.

I zaista, za razliku od ostalih modela, Prevent kod Golfa 8 nije došao na red. Na upit VW potvrđuje da je grupa diskutovala o tome "kako da se nose sa novim ponudama Preventa". Navodno je potpuno uobičajeno da, pored cijene, u ocjenu ulaze i kvalitet i posebno vrijednost isporuke.

"Sve ponude dobavljača se mjere prema ovim uobičajenim mjerilima", tvrdi govornik.

Na zvučnim snimcima Volkswagena nalazi se veliki broj ovakvih osjetljivih izjava. Pritom je povjerljivom krugu od samog početka bila jasna opasnost da ih možda neko prisluškuje. Odmah tokom prve sjednice vođa projekta je rekao: "Mi smo stakleni. Znamo da Prevent Grupacija zna sve što radimo. Čak i kod tema, gdje je samo šačica ljudi bila upućena, oni su unatoč tome sve znali. Odakle, ostaje upitno. Molim vas nemojte me pogrešno shvatiti, može biti da je ispod stola nešto zalijepljeno".

Suradnja s Preventom je završena nakon što je Volkswagen u ožujku 2018. godine okončao sve ugovore sa grupacijom. Rezultat toga su bile bezbrojne međusobne optužbe sa obje strane. Tek krajem srpnja Volkswagen je uručio tužbu za naknadu štete od preko 17 milijuna eura, zbog "diktiranja cijene". Nakon toga je u SAD-u Prevent tužio proizvođača automobila tražeći 750 milijuna američkih dolara. Tužba oko naknade štete još uvijek nije dozvoljena.

"Dosadašnje presude daju jasnu sliku o tome da je Prevent u kolovozu 2016. ilegalno obustavio dostavu ili u drugom slučaju prijetio obustavom dostave“, tvrdi govornik Volkswagena.

Jedan sud je jasno formulirao da je jedno preduzeće Preventa 'djelovalo putem ucjene', drugi sudovi su povodom Preventovog ponašanja zaledili dvocifreni milionski iznos u korist Volkswagen Grupacije.

Pri tome, Prevent Volkswagenu predbacuje "kriminalno ponašanje“.

"Volkswagen je posljednjih godina očito bio opsjednut idejom da pod svaku cijenu uništi Prevent i njegova poduzeća kćerke. Volkswagen je u tu svrhu bezobzirno iskoristio svoju moć na tržištu. Sveukupno smo uvjereni, da je Volkswagen želio na osnovu Preventa uspostaviti javni primjer kako se treba ophoditi prema nezavisnim dobavljačima", tvrdi jedan uposlenik poduzeća.

Sistem Volkswagena generalno nije zainteresiran za partnersku kooperaciju sa svojim dobavljačima.

"Svakom dobavljaču daje tek toliko prostora da ne bankrotira i da dospije u potpunu ovisnost“, tvrdi uposlenik Preventa.

Za VW su preslušane sjednice maksimalno neugodne. Pri tome poduzeće ulaže puno novca i truda u vlastitu sigurnost, kako se upravo ovo ne bi desilo. Tako se ovaj ili onaj bivši tajni službenik nalazi na platnoj listi. Sumnja ne prestaje ni kod vlastitog nadzornog odbora. Ovdje članovi, među njima predsjednik vlade Donje Saksonije Stephan Weil, moraju staviti svoje telefone u drvenu kutiju. Dugo su ovakve mjere djelovale kao dovoljne, jer se donedavno najgori skandal prisluškivanja automobilskog giganta odnosio samo na uključen babyfon, koji je jednom otkriven u hotelskoj sobi tadašnjeg šefa Porschea Wendelina Wiedekinga.

Tagovi: Volkswagen, Prevent, Nijaz Hastor, Ralf Brandstätter, Herbert Diess, Ningbo Jifeng, Gerhard Schröder, Vladimir Putin, Daimler, BMW,
PROČITAJ I OVO
Čelnik njemačke savezne države brani potrošnju vode Tesle
REAKCIJE
Čelnik njemačke savezne države brani potrošnju vode Tesle
BERLIN - Najviši dužnosnik njemačke pokrajine u kojoj je Elon Musk izgradio svoju gigatvornicu Tesla – jedinu u Europi – podržao je kontroverzno korištenje vodenih resursa te tvrtke u regiji.
Nova verzija električnog Twinga proizvodit će se u Revozu
AUTO INDUSTRIJA
Nova verzija električnog Twinga proizvodit će se u Revozu
LJUBLJANA - Francuski proizvođač automobila Renault navodno će povjeriti proizvodnju obnovljene verzije pristupačnijeg električnog Twinga novomeškom Revozu, piše danas slovenski Forbes na svojoj web stranici.
Blagi rast prodaje automobila u Europi u lipnju
AUTO TRŽIŠTE
Blagi rast prodaje automobila u Europi u lipnju
BRUXELLES - Prodaja automobila u Europskoj uniji blago je porasla u lipnju, označivši kraj četveromjesečnog razdoblja slabije potražnje, a Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.
Volvo s rekordnom operativnom dobiti, dionice uzletjele
REKORDI
Volvo s rekordnom operativnom dobiti, dionice uzletjele
STOCKHOLM - Dionice Volvo Carsa oštro su porasle u četvrtak nakon što je tvrtka izvijestila o skoku godišnje operativne dobiti za drugo tromjesečje.
Renault ostvario rast prodaje od 1,9% u prvom polugodištu
RAST
Renault ostvario rast prodaje od 1,9% u prvom polugodištu
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault priopćio je u četvrtak da je njegov obujam prodaje u prvom polugodištu porastao za 1,9% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine zbog dobrih rezultata njegovih hibrida u Europi, njegovoj ključnoj regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE