GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji

Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 13:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.

Opremljen BMW-ovim motorom na benzin, slovački je AirCar 2021. letio 35 minuta između dvije zračne luke, koristeći piste za polijetanje i slijetanje, a bilo je potrebno nešto više od dvije minute da se iz automobila transformira u zrakoplov. Kako piše BBC, sada će se vozila napravljena na temelju njegovog dizajna koristiti unutar ‘određene geografske regije‘ Kine, piše Lider.

Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, sa sjedištem u Cangzhou, kupila je ekskluzivna prava za proizvodnju i korištenje AirCar zrakoplova. Tvrtka je izgradila vlastitu zračnu luku i školu leta nakon prethodne akvizicije od drugog slovačkog proizvođača zrakoplova, rekao je Anton Zajac, suosnivač KleinVisiona, tvrtke koja je stvorila AirCar.

Nakon što je predvodila razvoj revolucije električnih vozila, Kina sada aktivno razvija rješenja letećeg prijevoza.

Prošlog mjeseca tvrtka pod nazivom Autoflight izvela je testni let drona za prijevoz putnika između gradova Shenzhen i Zhuhai. Putovanje, koje bi inače trajalo tri sata vožnje automobilom, završeno je za samo 20 minuta, prenosi BBC, a u zrakoplovu nije bilo putnika.

Podsjećamo, prošle je godine kineska tvrtka eHang dobila sigurnosni certifikat od strane kineskih dužnosnika za razvijanje električnog letećeg taksija. Trend je to koji bi očito mogao zaživjeti na svjetskoj razini, s obzirom da je i britanska vlada rekla da bi leteći taksiji mogli postati redovita pojava na nebu do 2028. godine. U Hrvatskoj se i dalje naporno radi na tome da prvo zažive robotaksiji koje razvija Rimac.

Ipak, za razliku od ovih putničkih letjelica sličnih dronovima, AirCar ne polijeće i ne slijeće okomito te mu je potrebna pista. Iz KleinVisiona su BBC-u odbili reći za koliko su prodali tehnologiju. Slovačka uprava za promet je još 2022. AirCaru odobrila letenje, a auto je predstavio i jedan od najvećih YouTubera na svijetu, Mr Beast, ranije ove godine.

Još uvijek postoje značajne prepreke za ovaj oblik prijevoza u smislu infrastrukture, propisa i javnog prihvaćanja tehnologije.

- Ovaj hrabri novi svijet osobnog prijevoza djeluje kao izvrstan stabilizator - rekao je za BBC savjetnik za zrakoplovstvo Steve Wright.

Globalni pokušaji reguliranja sektora ostavili su ‘sve u pokušaju da smisle čitav niz novih pitanja koja treba postaviti‘.

Tagovi: autocar, leteći automobili, kina, Hebei Jianxin Flying Car Technology Company
PROČITAJ I OVO
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE