GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija; Pad prodaje automobila u kolovozu

Slovenija; Pad prodaje automobila u kolovozu
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2023 / 13:25
Autor: SEEbiz / DPA
LJUBLJANA - U kolovozu je u Sloveniji prvi put registrirano 3778 osobnih i lakih gospodarskih vozila, što je 0,26 posto manje nego u kolovozu prošle godine. Broj prvi put registriranih osobnih vozila manji je za 2,96 posto. U prvih osam mjeseci broj prvih registracija osobnih i lakih gospodarskih vozila porastao je za 3,45 posto.

Prema najnovijim statističkim podacima koje je danas objavila Gospodarska zbornica Slovenije, u kolovozu je prvi put registrirano 3240 osobnih vozila, što je 2,96 posto manje nego u kolovozu prošle godine. Među markama na vrhu je Volkswagen, a slijede Škoda, Renault i Toyota. U prvih deset još su Hyundai, Peugeot, Kia, Tesla, Dacia i Citroen.

Najprodavaniji je bio Volkswagenov t-roc, a slijede ga Peugeotov 208, Škodina octavia, Teslin model y, Renaultov captur i Škodin kodiaq.

Prvi put je registrirano 538 lakih gospodarskih vozila ili 20 posto više nego u kolovozu prošle godine. Vodeće marke bile su Volkswagen, Ford i Fiat, a najprodavaniji model bio je Ford transit custom Volkswagen caddy.

U osam mjeseci ove godine prvi put je registrirano ukupno 39.280 osobnih i lakih gospodarskih vozila ili 3,45 posto više nego u istom razdoblju lani.

Od toga je 34.326 osobnih vozila ili četiri posto više. I u osam mjeseci zajedno na vrhu su Volkswagen, Škoda, Renault i Toyota, a među prvih deset još su Kia, Peugeot, Hyundai, Dacia, Audi i Citroen.

Škoda Octavia bila je najprodavaniji model u prvih osam mjeseci ove godine. Slijede Renault clio, Volkswagen t-roc, Renault captur, Toyota yaris cross, Tesla model y, Volkswagen tiguan, Volkswagen t-cross i Škoda kamiq.

Kod lakih gospodarskih vozila, čiji se broj prvih registracija u osam mjeseci smanjio za 0,66 posto na godišnjoj razini, na 4954, prednjače marke Renault, Ford i Volkswagen, a najprodavaniji modeli Fordov transit custom i Renaultov master .

U kolovozu je prvi put registrirano 729 elektrificiranih osobnih vozila, što je 1,82 posto više nego u kolovozu prošle godine. Pritom se broj potpuno električnih vozila više nego udvostručio na 385, dok je broj plug-in hibrida porastao za 64 posto na 64. Broj hibrida pao je za oko 40 posto na 166, dok je broj prodanih blagih hibrida nešto više nego prepolovljen na 114.

U osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, broj novih registracija elektrificiranih vozila porastao je za devet posto na 6809. Broj potpuno električnih vozila nešto se više nego udvostručio na 2825, broj plug-in hibrida povećao se za 83 posto na 715, broj hibrida smanjio se za 55 posto na 1.856, a broj blagih hibrida za 14 posto na 1.413.

Među potpuno električnim vozilima Teslini modeli y i 3 bili su daleko najprodavaniji u kolovozu.

Tagovi: prodaja automobila u Sloveniji, Renault, Opel, Volkswagen, Toyota
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE