GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis potvrdio da će se električni Fiat panda proizvođiti u Srbiji

Stellantis potvrdio da će se električni Fiat panda proizvođiti u Srbiji
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz
MILANO - "Stelslantis" je danas potvrdio odluku da svoju buduću verziju modela Fiata "panda" s pogonom isključivo na struju, proizvodi u Srbiji, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u nedelju tokom posete premijerke Italije Meloni Beogradu.

Taj Fiatov plan je izazvao žučne proteste italijanskih sindikata zabrinutih za sudbinu radnih mesta u italijanskim fabrikama te firme, prenela je agencija AFP.

Fiat "panda" se proizvodi u fabrici Pomigliano D'Arko kod Napulja, a električna verzija se očekuje sredinom 2024. godine.

Sadašnja verzija "Pande" koja se proizvodi u Italiji u potpunosti odgovara potrebama velikog broja korisnika, posebno Italijana, rekao je portparol "Stellantisa" i preneo da zato "ne mislimo da će biti u konkurenciji sa modelom koji će se proizvoditi u Srbiji, koji će biti na drugačijoj platformi i drugačije pozicioniran".

"Ako razvoj propisa i konkurentskih uslova fabrike Pomiljano dozvole, nameravamo da 'nastavimo život' postojećeg modela i da ga podržavamo do dolaska novog ciklusa modela", dodao je on.

Sindikat Fiom-Cgil je protestujući naveo da je sklapanje električnog modela Fiata "panda" u Srbiji "neprihvatljiva odluka kojoj se protivi svim sredstvima" i u ime radnika u Pomiljanu traži garancije sadašnjeg nivoa proizvodnje i zapošljavanja u toj fabrici.

Postaje hitno i neophodno da se zna koji tip vozila će zameniti sadašnju "pandu" čija proizvodnja u Pomiljanu je planirana do 2026. godine, dodao je on.

Ta tema će biti na dnevnom redu prvog okruglog stola o automobilskom sektoru koji u sredu u Rimu organizuje resorno ministarstvo, a učestvovaće Stelantis, sindikati i predstvnici regija.

Taj ciklus sastanaka ima za cilj stvaranje uslova koji će omogućiti Stelantisu da proizvede milion vozila godišnje u Italiji do 2028 ili 2030, reka je izvor blizak pregovorima.

StelLantis je prošle godine u Italiji proizveo samo 685.753 vozila, usporen nestašicom elektronskih čipova.

Dva najnovija modela koje je predstavio Fijat, mali terenac 600e već se proizvodi u Poljskoj, a minijaturni - super-mini kratki "Topolino" za dve osobe će se praviti u Maroku, piše AFP.

Tagovi: Stellantis, Fiat, Fiat Panda, Kragujevac, Vučić, Melooni
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE