GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis prošle godine s većom dobiti i prihodima

Stellantis prošle godine s većom dobiti i prihodima
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 13:30
Autor: SEEbiz
TORINO - Američko-europski proizvođač automobila Stellantis sa sjedištem u Nizozemskoj lani je ostvario 16,8 milijardi eura čiste dobiti, što je 26 posto više nego godinu prije. Povećani su i prihodi tvrtke, i to za 18 posto na 179,6 milijardi eura, prenose strane agencije.

Dobrim poslovnim rezultatima koncerna, koji je pretprošle godine nastao spajanjem francuske tvrtke PSA Peugeot Citroen i američko-talijanske tvrtke Fiat-Chrysler, pridonijele su, između ostalog, više prodajne cijene, čime su se ublažili učinci viših troškova materijala i ograničenja u nabavi materijala.

Na europskom tržištu prodaja njihovih automobila pala je za osam posto na 2,6 milijuna. Pad je zabilježen za glavne marke Peugeot, Citroen i Opel, odražavajući ukupni pad registracija novih vozila na europskom tlu na najnižu razinu u tri desetljeća kao rezultat nedostatka komponenti zbog pandemije covida-19.

Financijski direktor Richard Palmer naglasio je na konferenciji za novinare da su izgledi za automobilska tržišta ove godine bolji, a tvrtka nastoji doseći 300 milijardi eura godišnjih prihoda do 2030. sa sadašnjih niskih 180 milijardi.

Kao i konkurencija, Stellantis također povećava ponudu električnih vozila koja su prošle godine ostvarila 41% porast prodaje odn. 288.000 prodanih vozila. Trenutno u ponudi imaju 23 različita modela električnih vozila, do 2024. očekuju ih oko 50, a do 2030. predviđaju prodaju pet milijuna spomenutih automobila godišnje.

Proizvođač automobila će do kraja godine isplatiti 4,2 milijarde dividendi i otkupiti 1,5 milijardi vlastitih dionica, za što je također morao dobiti dopuštenje.

„Uz naše rekordne financijske rezultate i fokusiranu provedbu strateškog plana Dare Forward 2030, također smo pokazali učinkovitost naše strategije elektrifikacije u Europi. Sada imamo tehnologiju, proizvode, sirovine i cijeli ekosustav da krenemo istim transformativnim putem u Sjevernoj Americi, počevši s našim prvim potpuno električnim vozilima Ram iz 2023. i Jeepom iz 2024.,” izvršni direktor Carlos Tavares naglasio je buduće planove.

Tagovi: Stellantis, Fiat Chrysler automobili
PROČITAJ I OVO
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE