GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis prošle godine s većom dobiti i prihodima

Stellantis prošle godine s većom dobiti i prihodima
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 13:30
Autor: SEEbiz
TORINO - Američko-europski proizvođač automobila Stellantis sa sjedištem u Nizozemskoj lani je ostvario 16,8 milijardi eura čiste dobiti, što je 26 posto više nego godinu prije. Povećani su i prihodi tvrtke, i to za 18 posto na 179,6 milijardi eura, prenose strane agencije.

Dobrim poslovnim rezultatima koncerna, koji je pretprošle godine nastao spajanjem francuske tvrtke PSA Peugeot Citroen i američko-talijanske tvrtke Fiat-Chrysler, pridonijele su, između ostalog, više prodajne cijene, čime su se ublažili učinci viših troškova materijala i ograničenja u nabavi materijala.

Na europskom tržištu prodaja njihovih automobila pala je za osam posto na 2,6 milijuna. Pad je zabilježen za glavne marke Peugeot, Citroen i Opel, odražavajući ukupni pad registracija novih vozila na europskom tlu na najnižu razinu u tri desetljeća kao rezultat nedostatka komponenti zbog pandemije covida-19.

Financijski direktor Richard Palmer naglasio je na konferenciji za novinare da su izgledi za automobilska tržišta ove godine bolji, a tvrtka nastoji doseći 300 milijardi eura godišnjih prihoda do 2030. sa sadašnjih niskih 180 milijardi.

Kao i konkurencija, Stellantis također povećava ponudu električnih vozila koja su prošle godine ostvarila 41% porast prodaje odn. 288.000 prodanih vozila. Trenutno u ponudi imaju 23 različita modela električnih vozila, do 2024. očekuju ih oko 50, a do 2030. predviđaju prodaju pet milijuna spomenutih automobila godišnje.

Proizvođač automobila će do kraja godine isplatiti 4,2 milijarde dividendi i otkupiti 1,5 milijardi vlastitih dionica, za što je također morao dobiti dopuštenje.

„Uz naše rekordne financijske rezultate i fokusiranu provedbu strateškog plana Dare Forward 2030, također smo pokazali učinkovitost naše strategije elektrifikacije u Europi. Sada imamo tehnologiju, proizvode, sirovine i cijeli ekosustav da krenemo istim transformativnim putem u Sjevernoj Americi, počevši s našim prvim potpuno električnim vozilima Ram iz 2023. i Jeepom iz 2024.,” izvršni direktor Carlos Tavares naglasio je buduće planove.

Tagovi: Stellantis, Fiat Chrysler automobili
PROČITAJ I OVO
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
OPPOSITION
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
BERLIN - German car manufacturers are against the possible European punitive tariffs on the import of electric cars from China.
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
POVLAČENJE
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
LJUBLJANA - Njemački proizvođač automobila i kamiona Mercedes-Benz opozvao je 341.000 vozila modela GLE i GLS, proizvedenih od 2017. do 2023. godine, zbog opasnosti od požara. Opoziv se odnosi i na 109 njihovih vozila u Sloveniji.
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
KRITIKE
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
MILANO - Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE