GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla odbija pozive na kolektivni ugovor o plaćama u njemačkoj tvornici

Tesla odbija pozive na kolektivni ugovor o plaćama u njemačkoj tvornici
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 18:42
Autor: SEEbiz
BERLIN - Američki proizvođač električnih automobila Tesla kategorički je odbio zahtjev za kolektivnim ugovorima o radu sa sindikatima u svojoj tvornici u blizini Berlina.

"Usredotočeni smo na sebe kako bismo brzo i bez nepotrebne eskalacije pronašli rješenja za naše zaposlenike i tako učinili da se promjene dogode znatno brže", rekao je direktor tvornice André Thierig za dpa. To će se redovito preispitivati, rekao je.

Rekao je da Tesla vidi dobrobit za zaposlenike i bez kolektivnog ugovora. U tvornici je implementirana struktura beneficija bez kolektivnih ugovora o radu i radnoj snazi nudi niz beneficija kojih nema u regiji ili industriji, rekao je.

To uključuje besplatno punjenje električnih vozila, besplatan prijevoz autobusom i vlakom, subvencioniranu kartu za vlak za korištenje diljem Njemačke i najam bicikala.

Kolektivnim ugovorima o radu poslodavci i sindikati između ostalog dogovaraju plaće i radno vrijeme. Prema Njemačkom savezu sindikata (DGB), pokrivenost kolektivnim pregovorima u Njemačkoj opada.

Brandenburški ministar gospodarstva Jörg Steinbach rekao je da će nastaviti s kampanjom da Tesla u Grünheideu bude vezan kolektivnim ugovorima.

"Naravno da bi bilo dobro kada bi [sindikat metalaca] IG Metall i Tesla mogli dogovoriti kolektivni ugovor o radu ili barem razgovarati o tome", rekao je Steinbach za dpa. "To bi donijelo mnoge prednosti za obje strane."

Michaela Schmitz, voditeljica Teslinog radničkog vijeća koje predstavlja zaposlenike tvornice, također se protivi kolektivnom pregovaranju u kojem sudjeluju sindikati. "Blizu smo radne snage", rekao je Schmitz za dpa.

"Naša agilnost će se izgubiti ako budemo pod utjecajem izvana."

I bez kolektivnog ugovora "u godinu i pol dana ostvarili smo povećanje plaća u proizvodnom području do 18 posto", rekla je.

Tesla je prošle godine najavio povećanje plaća zaposlenicima u tvornici u Grünheideu u blizini Berlina. To uključuje povećanje od 4% prošle godine i povećanje godišnjih plaća od 2500 eura (2735 dolara) za zaposlenike u proizvodnji od veljače ove godine.

Sindikat IG Metall uvjeren je da će u Tesli doći do kolektivnog pregovaranja: "Na našim kolegama u tvrtki je da odluče koliko će se brzo to dogoditi", rekao je sindikat.

Sindikat vidi velike prednosti: "Kolektivni ugovori ne samo da osiguravaju veće plaće, nego i štite zdravlje zaposlenika jamčeći vrijeme oporavka, kompenzirajući poseban stres, skraćujući radno vrijeme i sprječavajući prekomjerni rad."

Odnos između proizvođača automobila i IG Metalla smatra se napetim. Tesla je odbio povećanje plaća koje je tražio sindikat. U listopadu je direktor okruga IG Metall Dirk Schulze optužio Teslu da sigurnost i zdravlje svojih zaposlenika nije dao na prvo mjesto. Tvrtka je i to odbila.

Prema vlastitim podacima, Tesla trenutno proizvodi više od 250.000 električnih vozila godišnje u Grünheideu s oko 11.500 zaposlenika. Tvornica se planira proširiti.

Foto: Patrick Pleul/dpa

Tagovi: tesla, Thierig
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE