GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 23:24
Autor: SEEbiz / Reuters
BERLIN - Tesla će obustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj tvornici u blizini Berlina od 29. siječnja do 11. veljače, objavila je tvrtka u četvrtak, navodeći kao razlog nedostatak komponenti zbog pomaka u transportnim rutama zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Djelomično zaustavljanje proizvodnje dokaz je da je kriza u Crvenom moru, koju su pokrenuli militanti Houthi koje podržava Iran, napadajući brodove u znak solidarnosti s palestinskom islamističkom skupinom Hamas koja se bori protiv Izraela u Gazi, pogodila najveće europsko gospodarstvo.

Američki proizvođač električnih vozila prva je tvrtka koja je objavila prekid proizvodnje zbog poremećaja. Mnoge tvrtke, uključujući Geely, drugog najvećeg kineskog proizvođača automobila po prodaji, i švedsku tvrtku za opremanje doma Ikea upozorile su na kašnjenja isporuka.

"Oružani sukobi u Crvenom moru i povezani pomaci u prometnim rutama između Europe i Azije preko Rta dobre nade također imaju utjecaj na proizvodnju u Gruenheideu", rekao je Tesla u izjavi.

"Znatno dulja vremena transporta stvaraju jaz u opskrbnim lancima."

Analitičari očekuju da bi drugi proizvođači automobila mogli pretrpjeti posljedice sukoba na Crvenom moru.

"Oslanjanje na toliko ključnih komponenti iz Azije, a posebno Kine, bila je potencijalna slaba točka u opskrbnom lancu bilo kojeg proizvođača automobila. Tesla se uvelike oslanja na Kinu za komponente baterija, koje je potrebno transportirati u Europu preko Crvenog mora, neprestano stavljajući proizvodnju u opasnosti", rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik tvrtke AutoForecast Solutions koja prati opskrbne lance i proizvodnju automobila.

"Ne može se vjerovati da su jedibi, samo prvi koji su reflektirali problem", rekao je.

Prekid predstavlja dodatni pritisak na Teslu u vrijeme kada se također bori u radnom sporu sa švedskim sindikatom IF Metall oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što je izazvalo štrajkove suosjećanja niza sindikata diljem nordijske regije.

Sindikalno udruženi radnici u Hydro Extrusions, podružnici norveške aluminijske i energetske kompanije Hydro, prekinuli su rad na komponentama za Tesla automobile 24. studenoga. Radnici su članovi IF Metalla.

Tagovi: TESLA, MUSK, CRVENO MORE
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE