GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Toyota očekuje veliki pad godišnje dobiti zbog pandemije

Toyota očekuje veliki pad godišnje dobiti zbog pandemije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 11:26
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Japanski automobilski div Toyota Motor objavio je u utorak da u netom započetoj financijskoj godini očekuje 80 posto manju operativnu dobit zbog pandemije koronavirusa.

Operativna dobit trebala bi u financijskoj godini koja završava u ožujku 2021. iznositi 500 milijardi jena (4,66 milijardi dolara), objavila je japanska kompanija.

Prihodi bi se trebali smanjiti za petinu, na 24.000 milijardi jena a procjena neto dobiti nije objavljena zbog pandemije.

Grupa Toyota, uključujući Daihatsu Motor i Hino Motors, očekuje da će u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom iduće godine prodati 14,9 posto manje vozila nego u prethodnoj financijskoj godini, ukupno 8,9 milijuna.

U razdoblju od siječnja do ožujka ove godine, posljednjem tromjesečju financijske godine 2019/2020., Toyotina neto dobit potonula je 86,3 posto, na 63,2 milijarde jena.

Operativna dobit pala je 27,5 posto, na 384,1 milijardu jena.

Prihodi su smanjeni 8,4 posto, na 7.100 milijardi jena.

U cijeloj financijskoj godini Toyota je ostvarila 10,3 posto veću neto dobit, od 2.080 milijardi jena.

Operativna dobit kliznula je jedan posto, na 2.400 milijardi jena. U istom su postotku smanjeni i prihodi, spustivši se na 29.900 milijardi jena.

"Trend se u svjetskom gospodarstvu promijenio iz umjerene ekspanzije u naglo usporavanje zbog trgovinskih trenja i utjecaja širenja Covid-19 iz Kine u Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju", opisuje japanska kompanija opće gospodarsko okruženje u financijskoj godini 2019/2020.

Toyota je zaustavila proizvodnju u mnogim dijelovima svijeta u skladu s mjerama obuzdavanja koronavirusa. U međuvremenu je počela otvarati pogone u Europi a u Kini posluje normalno od kraja ožujka.

Tagovi: Toyota, poslovni rezultati, Daihatsu Motor, Hino Motors, koronavirus i autoindustrija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wissing protiv kaznenih carina za kineske električne automobile
STAVOVI
Wissing protiv kaznenih carina za kineske električne automobile
BERLIN - Njemačka želi ravnopravno natjecanje, a ne trgovinski rat, izjavio je ministar prometa Volker Wissing u osvrtu na istragu Europske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine koja bi mogla rezultirati kaznenim carinama.
Toyota s rekordnim prihodima i dobiti u 2023.
REKORDI
Toyota s rekordnim prihodima i dobiti u 2023.
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota udvostručio je neto dobit na rekordnih 4940 milijardi jena (29,6 milijardi eura) u financijskoj godini koja je završila u ožujku.
BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
PRITISCI
BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
BERLIN - BMW je u srijedu priopćio da očekuje lagani pad dobiti prije oporezivanja ove godine zbog viših troškova istraživanja i razvoja, proizvodnje i osoblja, pri čemu će smanjenje cijena rabljenih automobila također pridonijeti padu.
U Sloveniji u travnju prodano 8,2% automobila više
RAST
U Sloveniji u travnju prodano 8,2% automobila više
LJUBLJANA - U travnju su u Sloveniji prvi put registrirana 4694 osobna automobila, što je 8,21 posto više nego u travnju prošle godine.
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
TRENDOVI
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
BERLIN - Njemačka je 2023. godine izvezla više električnih automobila nego što je uvezla, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE