GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina elektrificiranim automobilima u EU nastavlja rasti

Trgovina elektrificiranim automobilima u EU nastavlja rasti
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz / DPA
BRUXELLES - Udio potpuno električnih i hibridnih automobila među svim uvezenim u zemlje EU prošle je godine u odnosu na 2017. porastao za 35 postotnih bodova na 42 posto. Udio takvih automobila u izvozu porastao je za 24 postotna boda na 26 posto, objavio je prije nekoliko dana europski statistički ured Eurostat.

Prošle su godine potpuno električni automobili činili 15 posto ukupnog uvoza automobila u EU iz nepovezanih zemalja, što je povećanje od 14 postotnih bodova u odnosu na 2017., i devet posto izvoza, što je povećanje od osam postotnih bodova.

Plug-in hibridi su činili sedam posto ukupnog uvoza (jedan posto u 2017.) i četiri posto izvoza (također jedan posto u 2017.), dok su hibridi bez mogućnosti punjenja baterije kabelom činili 21 posto uvoza (šest posto u 2017.) i 13 posto izvoza (u 2017. 0,4 posto).

Vrijednost uvoza električnih i hibridnih automobila u EU iz zemalja nečlanica lani je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 27 posto na 37 milijardi eura. Vrijednost uvoza potpuno električnih automobila dosegnula je 12,6 milijardi eura, plug-in hibrida 8,4 milijarde eura, a konvencionalnih hibrida 16 milijardi eura.

Prošle je godine vrijednost izvoza tih vozila porasla za 41 posto na 59,1 milijardu eura u odnosu na prethodnu godinu. Vrijednost izvoza potpuno električnih automobila dosegla je 22,4 milijarde eura, plug-in hibrida 8,1 milijardu eura, a konvencionalnih hibrida 28,5 milijardi eura.

Vrijednosno gledano, najvažniji za trgovanje bili su konvencionalni hibridi. Od zemalja izvan veze, EU ih je lani najviše uvezla iz Velike Britanije (za 3,4 milijarde eura ili 21 posto ukupnog uvoza), zatim iz Japana (2,8 milijardi eura ili 18 posto) i Turske (2,5 milijardi eura). ili 15 posto).

Tri najvažnije zemlje izvozne partnerice izvan EU bile su SAD (8,7 milijardi eura ili 30 posto ukupnog izvoza), Velika Britanija (4,5 milijardi eura ili 16 posto) i Norveška (4,3 milijarde eura ili 15 posto).

Tagovi: električni automobili, auto tržište
PROČITAJ I OVO
Volkswagen pregovara o proizvodnji u Indiji
PREGOVORI
Volkswagen pregovara o proizvodnji u Indiji
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara o partnerstvu u proizvodnji automobila u Indiji, rekao je u petak glavni financijski direktor Arno Antlit.
Musk: Nisam za carine na kineska električna vozila
STAVOVI
Musk: Nisam za carine na kineska električna vozila
PARIZ - Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da ne podržava nedavnu najavu predsjednika Bidena o carinama na električna vozila kineske proizvodnje.
Mercedes u Njemačkoj ukida noćne smjene i 1.200 radnih mjesta
REZOVI
Mercedes u Njemačkoj ukida noćne smjene i 1.200 radnih mjesta
STUTTGART - Poznata kompanija Mercedes želi ukinuti više od 1.000 radnih mjesta. Slične mjere već su provedene u njemačkim tvornicama koje se nalaze u Sindelfingenu i Bremenu.
Volkswagen odgodio lansiranje električne limuzine u SAD-u i Kanadi
ODGODA
Volkswagen odgodio lansiranje električne limuzine u SAD-u i Kanadi
NEW YORK - Nakon bučnog debija u New Yorku prije samo godinu dana, Volkswagen (VWAGY) odustaje od planova da svoju limuzinu ID.7 EV dovede u SAD i Kanadu.
U travnju snažan oporavak prodaje automobila u Europi
AUTO TRŽIŠTE
U travnju snažan oporavak prodaje automobila u Europi
BRUXELLES - Prodaja automobila u EU snažno se oporavila u travnju zahvaljujući valu potražnje na velikim tržištima i kalendaru, izvijestila je u srijedu udruga proizvođača ACEA-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE