GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina elektrificiranim automobilima u EU nastavlja rasti

Trgovina elektrificiranim automobilima u EU nastavlja rasti
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz / DPA
BRUXELLES - Udio potpuno električnih i hibridnih automobila među svim uvezenim u zemlje EU prošle je godine u odnosu na 2017. porastao za 35 postotnih bodova na 42 posto. Udio takvih automobila u izvozu porastao je za 24 postotna boda na 26 posto, objavio je prije nekoliko dana europski statistički ured Eurostat.

Prošle su godine potpuno električni automobili činili 15 posto ukupnog uvoza automobila u EU iz nepovezanih zemalja, što je povećanje od 14 postotnih bodova u odnosu na 2017., i devet posto izvoza, što je povećanje od osam postotnih bodova.

Plug-in hibridi su činili sedam posto ukupnog uvoza (jedan posto u 2017.) i četiri posto izvoza (također jedan posto u 2017.), dok su hibridi bez mogućnosti punjenja baterije kabelom činili 21 posto uvoza (šest posto u 2017.) i 13 posto izvoza (u 2017. 0,4 posto).

Vrijednost uvoza električnih i hibridnih automobila u EU iz zemalja nečlanica lani je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 27 posto na 37 milijardi eura. Vrijednost uvoza potpuno električnih automobila dosegnula je 12,6 milijardi eura, plug-in hibrida 8,4 milijarde eura, a konvencionalnih hibrida 16 milijardi eura.

Prošle je godine vrijednost izvoza tih vozila porasla za 41 posto na 59,1 milijardu eura u odnosu na prethodnu godinu. Vrijednost izvoza potpuno električnih automobila dosegla je 22,4 milijarde eura, plug-in hibrida 8,1 milijardu eura, a konvencionalnih hibrida 28,5 milijardi eura.

Vrijednosno gledano, najvažniji za trgovanje bili su konvencionalni hibridi. Od zemalja izvan veze, EU ih je lani najviše uvezla iz Velike Britanije (za 3,4 milijarde eura ili 21 posto ukupnog uvoza), zatim iz Japana (2,8 milijardi eura ili 18 posto) i Turske (2,5 milijardi eura). ili 15 posto).

Tri najvažnije zemlje izvozne partnerice izvan EU bile su SAD (8,7 milijardi eura ili 30 posto ukupnog izvoza), Velika Britanija (4,5 milijardi eura ili 16 posto) i Norveška (4,3 milijarde eura ili 15 posto).

Tagovi: električni automobili, auto tržište
PROČITAJ I OVO
I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
UDAR
I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
HELSINKI - Nekoliko tjedana nakon što su svoja radna mjesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj - štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati diljem Skandinavije.
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
JASNA PORUKA
Norveški mirovinski fond: Tesla mora poštovati radnička prava
ZAGREB . Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice nakon vala radničkog nezadovoljstva u Švedskoj,
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
POTEZI
Amsterdam u većini ulica uvodi ograničenje brzine na 30 km/h
AMSTERDAM - Amsterdam je prvi grad u Nizozemskoj koji uvodi ograničenje brzine do 30 kilometara na sat na većini svojih ulica kako bi grad bio sigurniji i manje bučan, a mjera stupa na snagu.
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
PRODAJA
Danski mirovinski fond prodaje dionice Tesle zbog spora sa sindikatima u Švedskoj
KOPENHAGEN - Danski mirovinski fond PensionDanmark odlučio je prodati vlasničke udjele u Tesli zbog sukoba američkog proizvođača električnih automobila sa sindikatima u Švedskoj.
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
POBUNA
Danci se pridružili Šveđanima u pobuni protiv Tesle i Muska
KOPENHAGEN - Tesla se suočava s rastućim buntom u Skandinaviji nakon što su se danski lučki radnici pridružili štrajku sućuti sa švedskim mehaničarima, vršeći pritisak na diva za električna vozila da zaposlenicima odobri prava na kolektivno pregovaranje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE