GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U SAD-u štrajka 41.000 radnika autoindustrije, Stellantis zatvoren

U SAD-u štrajka 41.000 radnika autoindustrije, Stellantis zatvoren
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz / BETA
DETROIT - U SAD-u štrajka 41.000 radnika autoindustrije, 'Stellantis' zatvoren Sindikat United Auto Workers (UAW) ponovno je eskalirao štrajk protiv velikih proizvođača automobila iz Detroita, ovoga puta zatvarajući tvornicu koja proizvodi kamionete Ram za multinacionalnu konzorcij 'Stellantis'.

Sindikat kaže da je 6.800 članova izašlo u ponedjeljak ujutro i zatvorilo Sterling Heights, Michigan, veliki profitni centar tvrtke.

Prije samo tri dana predsjednik sindikata Sean Fein izvijestio je o napretku u pregovorima s General Motorsom i Stellantisom, ali je rekao da će tvrtke morati dati bolje ponude. Nije bilo napretka u Fordu, koji je prošli tjedan rekao da ima najbolju ponudu od sve tri kompanije.

Sindikat je stupio u štrajk 15. rujna u jednoj tvornici svake kompanije. Oko 41.000 radnika sada štrajka protiv sva tri proizvođača automobila. Štrajkovi, koji su već u šestom tjednu, uključuju sedam pogona za sklapanje i 38 skladišta dijelova. Oko 28 posto sindikalne radne snage u trima tvrtkama sada je u štrajku.

Sindikat je u početku izbjegavao štrajkove u tvornicama kamioneta i velikih SUV-ova, gdje sve tri tvrtke zarađuju najviše.
U prijašnjim štrajkovima sindikat je ciljao na jednu tvrtku i postigao sporazum koji je služio kao nacrt za druge dvije.

U priopćenju sindikata navodi se da su ponude Stellantisa, formiranog spajanjem Fiat Chryslera i francuske PSA grupe 2021., zaostajale za ponudama Forda i GM-a unatoč tome što je proizvođač automobila imao najveći prihod i dobit od tri.

Stellantis ima najlošiju ponudu sindikata u pogledu povećanja troškova života, brzine pomicanja radnika na ljestvici plaća, plaća privremenih radnika, pretvaranja privremenog u puno radno vrijeme i drugih pitanja, rekao je sindikat.

Stellantisova nova ponuda uključivala je 23-postotno povećanje plaća tijekom četiri godine, gotovo 50-postotno povećanje doprinosa za mirovinsku štednju i dodatne odredbe o sigurnosti posla, rekla je tvrtka, žaleći se da sindikat nije odgovorio na nju i zatvorio još jednu tvornicu.

Sindikat očekuje da će Stellantisu i GM-u uskoro dati protuponude.

Fein je u petak rekao da su Stellantis i GM ponudili plaću koja odgovara Fordovim 23 posto tijekom četverogodišnjeg ugovora. No, predsjednik sindikata inzistirao je da tvrtke mogu ići dalje: "Mi imamo preostale karte za igrati, a oni imaju novca za potrošiti."

Dok Fein je rekao da tvrtke još uvijek reklamiraju da su dale rekordne ponude UAW-u, ali one nisu dovoljne da nadoknade koliko su američki radnici izgubili u posljednja dva desetljeća. Svaki put kad proizvođači automobila daju ponudu, rekao je Fein, oni tvrde da je to najbolje što mogu učiniti, ali vraćaju se nekoliko dana kasnije s boljom ponudom.

Tagovi: Stellantis, Ford, General Motors, štrajk
PROČITAJ I OVO
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
POSLOVI
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
ČRNOMELJ - Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s talijanskom tvrtkom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar. Tvrtka je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u veljači.
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti Porschea u prvom kvartalu; evo što se događa
STUTTGART - Dobit Porsche AG-a strmoglavo je pala tijekom prvog tromjesečja za najslabiji rezultat od uvrštenja na burzu u rujnu 2022. s promjenama modela i slabom potražnjom u Kini koji su utjecali na izglede proizvođača.
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE