GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u BiH poboljšale profitabilnost

Banke u BiH poboljšale profitabilnost
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 08:20
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Nakon pada u prošloj godini od gotovo 40 posto, banke u Bosni i Hercegovini na početku ove godine vraćaju se starim nivoima profitabilnosti.

U prvom kvartalu ove godine, kako izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke BiH, 23 komercijalne banke u BiH su ostvarile su profit od 110,5 miliona KM, što je bolji rezultat nego godinu ranije kada je dobit iznosila 95,3 miliona KM, ali i nešto slabije nego u istom kvartalu 2019. godine kada je zarada bila 116,4 miliona KM.

Oporavak banakrskog sektora vidljiv je i kroz ukupan prihod koji je narastao na 363,0 miliona KM, nakon što je u prvom kvartalu 2020. iznosio 355,6 miliona KM.
Prihod je istovremeno veći nego što je bio u prvom kvartalu 2019. kada je iznosio 349,2 miliona KM.

Statistika pokazuje da je zahvaljujući oporavku ekonomskih aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine došlo do blagog oporavka kreditiranja. Ukupni krediti zabilježili su rast od 0,6 posto, dok su depoziti imali rast od 1,6 posto, ali je to daleko manje od stopa koje su bilježene u pretkriznom periodu.

Ukupnim prihodima banaka još uvijek najviše doprinose prihodi od kamata koji, međutim i dalje bilježe trend smanjenja: u prvom kvartalu pali su na iznos od 198,8 miliona KM, sa 202,3 miliona godinu ranije.

Nakvalitetna aktiva pala je na iznos od 1,30 mlrd KM, a rezervisanja za nekvalitetnu aktivu takođe imaju trend smanjenja i iznosila su na kraju prvog kvartala 10,3 mlrd KM.

Nekvalitetni krediti na kraju prvog kvartala iznose 1,25 mlrd KM ili 6 posto i takođe bilježe trend smanjenja, s tim da treba napomenuti da su na snazi moratoriji, te realna slika kredita koji kasne u otplati duže od 90 dana još nije vidljiva.

Osnovi kapital banaka bilježi blagi porast, na 3,52 mlrd KM, dok regulatorni kapital iznosi 3,71 mlrd kM i nepromijenjen je u odnosu na kraj 2020. godine.

Pokazatelji profitabilnosti banaka poboljšali su se početkom godine pa povrat na prosječni kapital iznosi 10,9 posto nakon što je u četvrtom kvartalu prošle godine pao na 6,0 posto.

Povrat na prosječnu aktivu je 1,4 posto a na kraju prošle godine bio je 0,8 posto.

Tagovi: banke u BiH, Centralna banka BiH, profitabilnost banaka
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE