GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja

Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 09:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su neto dobit koja se može pripisati dioničarima od 1,29 milijardi funti za ovo tromjesečje, prema podacima LSEG-a.

Dobit prije oporezivanja pala je, međutim, za 12% na 2,28 milijardi funti u odnosu na 2,6 milijardi dolara godinu dana ranije, dok se banka priprema za provedbu svojih opsežnih planova renoviranja.

Evo još nekih istaknutih stavki:

Prihod grupe u prvom tromjesečju iznosio je 6,95 milijardi funti, što je pad od 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Troškovi umanjenja vrijednosti kredita iznosili su 513 milijuna funti, u usporedbi s 524 milijuna funti u prvom kvartalu 2023.
Koeficijent običnog kapitala prvog reda (CET1), mjera financijske snage banke, iznosio je 13,5%, što je pad u odnosu na 13,8% u prethodnom tromjesečju.
Cjelogodišnji povrat na materijalni kapital (RoTE) bio je 12,3%.
Tromjesečni ukupni operativni troškovi porasli su 2% na godišnjoj razini na 4,2 milijarde funti.

Barclays je izvijestio o neto gubitku od 111 milijuna funti u četvrtom tromjesečju 2023. zbog operativnog preokreta osmišljenog za smanjenje troškova i poboljšanje učinkovitosti.

Izvršni direktor C.S. Venkatakrishnan rekao je da rezultati banke u prvom tromjesečju pokazuju da je predana provedbi svojih planova renoviranja, uključujući daljnja ulaganja u poslovanje s potrošačima u Ujedinjenom Kraljevstvu i akviziciju Tesco banke, za koju se očekuje da će završiti u četvrtom tromjesečju ove godine.

"Usredotočeni smo na disciplinirano izvršenje plana koji smo predstavili na našem Ažuriranju za investitore 20. veljače", rekao je u izjavi.

Planovi obnove uključivali su gubitak od 900 milijuna funti zbog strukturnih mjera smanjenja troškova, za koje se očekuje da će dovesti do bruto uštede troškova od oko 500 milijuna funti 2024. godine, s očekivanim razdobljem povrata kraćim od dvije godine.

Tagovi: Barclays,
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE