GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara

BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
NOVI POKUŠAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 13:21
Autor: SEEbiz
MADRID - Španjolska banka BBVA u četvrtak je izravno dioničarima predstavila ponudu za preuzimanje konkurentskog Sabadella od 12,23 milijarde eura (13,11 milijardi dolara), iako je Sabadellov odbor ovaj tjedan već odbio prijedlog pod istim uvjetima.

Odluka BBVA-e uslijedila je nakon što je upravni odbor Sabadella u ponedjeljak rekao da je nezatražena ponuda značajno podcijenila potencijal i izglede za rast banke. Odbor je taj stav ponovio iu četvrtak.

"Dioničarima Banco Sabadell predstavljamo izuzetno atraktivnu ponudu za stvaranje banke većeg opsega na jednom od naših najvažnijih tržišta", rekao je izvršni predsjednik BBVA Carlos Torres Vila.

Neprijateljske ponude za preuzimanje rijetke su u europskom bankarstvu. Nedavni primjer je Intesino uspješno preuzimanje UBI Banca 2020.

BBVA, druga najveća španjolska banka po tržišnoj vrijednosti nakon Santandera, ponudila je omjer zamjene od 1 novoizdane dionice BBVA za svakih 4,83 dionice Sabadella, premiju od 30% u odnosu na cijene na zatvaranju 29. travnja.

Španjolske banke traže načine za povećanje prihoda dok poticaj visokih kamata počinje nestajati. 

Kupnja Sabadella omogućila bi BBVA-i diverzifikaciju iz Meksika, svog glavnog tržišta, i drugih gospodarstava u razvoju kao što su Turska i Južna Amerika i usredotočenje na domaće tržište.

Izvršni direktor BBVA-e Onur Genc rekao je da će, "svidionici imati koristi od ove operacije".

"Banco Sabadell obavila je izvrstan posao, uz izniman napredak posljednjih godina, a sada se njezini dioničari mogu pridružiti subjektu s neusporedivom kombinacijom rasta i profitabilnosti u Europi", rekao je Genc.

Ugovor, za koji BBVA procjenjuje da bi mogao donijeti uštedu od 850 milijuna eura prije poreza, dao bi dioničarima Sabadella 16% udjela u udruženom zajmodavcu.

BBVA ima za cilj stvoriti zajmodavca s više od 100 milijuna klijenata diljem svijeta i imovinom većom od 1 bilijuna eura, odmah iza Santandera među španjolskim bankama.

Tagovi: BBVA, Sabadell
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE