GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: Najviše me žalosti što hrvatski investitori više od slovenskih ulažu u dionice NLB-a

Brodnjak: Najviše me žalosti što hrvatski investitori više od slovenskih ulažu u dionice NLB-a
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 09:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prošlo je više od pet godina otkako je Nova Ljubljanska banka nakon javne prodaje (nakon koje je država zadržala četvrtinu udjela) izašla na burzu.

Cijena dionice u javnoj prodaji bila je 51,50 eura (danas 109,5). Javnost je bila vrlo suzdržana jer je iskustvo s Novom KBM bilo previše bolno da bi se zaboravilo. No, to je bila pogreška, smatra Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a.

"Mediji su radije govorili o Novoj KBM umjesto o velikoj prilici. Banke su bile stigmatizirane, bilo je puno kleveta i priča o beskrajnim rupama. Da se tada skupilo samo 200 milijuna eura, banka bi bila većinski slovenska. Ali zašto nije bilo nacionalnog ponosa.Mi smo prodali NKBM za 250 milijuna i netko je kasnije zaradio 750 milijuna (2015. Nova KBM je prodana Apollu i EBRD-u za 250 milijuna, a Apollo je onda banku prodao OTP-u za neslužbeno milijardu eura; op. a.), upitao je Brodnjak na okruglom stolu povodom Dana slovenskog tržišta kapitala koji je pripremila ATVP, piše RTV Slovenije.

"Najviše me žalosti što u vlasničkoj strukturi NLB-a hrvatski mirovinski fondovi imaju gotovo 10 posto udjela, a svi slovenski manje od 2,5 posto, ako ne računam državni udio. Dakle, Hrvati više vjeruju nama nego mi sebi “, dodaje Brodnjak koji smatra da banka ima veliki potencijal, kao i cijela financijska industrija u regiji.

Želja mu je da Nova Ljubljanska banka za šest godina ima bilančnu sumu od 50 milijardi eura i da koketira s milijardom eura godišnje dobiti. Prošle je godine dobit dosegnula čak 551 milijun eura, jer je kamatna marža (prema rekordnih četiri posto ECB-ove pasivne kamate) znatno porasla. Banka, koja je prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije osim Hrvatske (ali i to je negdje u planu), najavljuje da će ove godine za dividendu izdvojiti dvostruko više, odnosno 11 eura po dionici. Dionice su prošle godine bile najprofitabilnije na Ljubljanskoj burzi, u 12 mjeseci su poskupjele više od 60 posto, bez dividende.

Ne možete važne državne tvrtke nagraditi drugačije nego što ih nagrađuju konkurenti. Činite li to, unaprijed prihvaćate tezu da društvo mogu voditi inferiorni ljudi koji ne daju vrhunske rezultate.

"Bit ću zadovoljan kada dokažemo da smo državnu potporu vratili zanimljivim povratom. Za sada smo je vratili u nominalnom iznosu. No, ako bi država prodala svojih 25 posto strategu, prodajte je za milijardu eura, siguran sam u to. Banka vrijedi 1,4 puta više od knjigovodstvene vrijednosti (na burzi kotira upola niže; napomena a.) Možete odmah dobiti četiri interesenta. Ali ja tvrde da za to nema potrebe jer ćemo onda postati profitni centri po pojedinim tržištima", dodaje Brodnjak, koji je bio ljut na poteze aktualne Vlade ("Zbog novog oporezivanja gubimo sjedišta sistemskih kompanija; Predviđam da će se sjedišta i razvojni odjeli privatnih tvrtki idućih godina iseliti iz Slovenije."), ali smeta mu i sustav nagrađivanja uprave:

"Na razini SDH morat će se shvatiti da je nagrada bitna. Ne možete nagraditi važne državne tvrtke drugačije nego što ih nagrađuju konkurenti. Ako to radite, unaprijed prihvaćate tezu da tvrtku mogu voditi inferiorni ljudi, što ne donosi vrhunske rezultate."

Zadovoljan je što je tržišna kapitalizacija NLB-a nedavno premašila dvije milijarde eura i što je ove godine porastao promet dionicama. U drugoj polovici prošle godine, primjerice, nikada nije prelazio milijun eura dnevno, ali sada se to događa. Dnevna likvidnost je, kaže Blaž Brodnjak, iznimno važna jer tako lakše možete biti na radaru velikih investitora. Ljubljansku su burzu napustili nakon financijske krize (jedina iznimka su hrvatski mirovinski fondovi) pa je iznimno važno da burza dobije status tržišta u nastajanju. Trenutno ima status pogranične tržnice, što neminovno znači da je strancima nezanimljiva.

Prelazak na tržište u nastajanju povećao bi likvidnost i privukao strane ulagače. Među mogućnostima da se to dogodi su smanjenje državnih udjela u uvrštenim društvima te uvrštenje važne tvrtke poput Darsa na burzu, istaknuli su u raspravi na Danu tržišta kapitala.

Tagovi: brodnjak, nlb, mirovinci, nkbm, otp, apollo
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE