GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: Najviše me žalosti što hrvatski investitori više od slovenskih ulažu u dionice NLB-a

Brodnjak: Najviše me žalosti što hrvatski investitori više od slovenskih ulažu u dionice NLB-a
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 09:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prošlo je više od pet godina otkako je Nova Ljubljanska banka nakon javne prodaje (nakon koje je država zadržala četvrtinu udjela) izašla na burzu.

Cijena dionice u javnoj prodaji bila je 51,50 eura (danas 109,5). Javnost je bila vrlo suzdržana jer je iskustvo s Novom KBM bilo previše bolno da bi se zaboravilo. No, to je bila pogreška, smatra Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a.

"Mediji su radije govorili o Novoj KBM umjesto o velikoj prilici. Banke su bile stigmatizirane, bilo je puno kleveta i priča o beskrajnim rupama. Da se tada skupilo samo 200 milijuna eura, banka bi bila većinski slovenska. Ali zašto nije bilo nacionalnog ponosa.Mi smo prodali NKBM za 250 milijuna i netko je kasnije zaradio 750 milijuna (2015. Nova KBM je prodana Apollu i EBRD-u za 250 milijuna, a Apollo je onda banku prodao OTP-u za neslužbeno milijardu eura; op. a.), upitao je Brodnjak na okruglom stolu povodom Dana slovenskog tržišta kapitala koji je pripremila ATVP, piše RTV Slovenije.

"Najviše me žalosti što u vlasničkoj strukturi NLB-a hrvatski mirovinski fondovi imaju gotovo 10 posto udjela, a svi slovenski manje od 2,5 posto, ako ne računam državni udio. Dakle, Hrvati više vjeruju nama nego mi sebi “, dodaje Brodnjak koji smatra da banka ima veliki potencijal, kao i cijela financijska industrija u regiji.

Želja mu je da Nova Ljubljanska banka za šest godina ima bilančnu sumu od 50 milijardi eura i da koketira s milijardom eura godišnje dobiti. Prošle je godine dobit dosegnula čak 551 milijun eura, jer je kamatna marža (prema rekordnih četiri posto ECB-ove pasivne kamate) znatno porasla. Banka, koja je prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije osim Hrvatske (ali i to je negdje u planu), najavljuje da će ove godine za dividendu izdvojiti dvostruko više, odnosno 11 eura po dionici. Dionice su prošle godine bile najprofitabilnije na Ljubljanskoj burzi, u 12 mjeseci su poskupjele više od 60 posto, bez dividende.

Ne možete važne državne tvrtke nagraditi drugačije nego što ih nagrađuju konkurenti. Činite li to, unaprijed prihvaćate tezu da društvo mogu voditi inferiorni ljudi koji ne daju vrhunske rezultate.

"Bit ću zadovoljan kada dokažemo da smo državnu potporu vratili zanimljivim povratom. Za sada smo je vratili u nominalnom iznosu. No, ako bi država prodala svojih 25 posto strategu, prodajte je za milijardu eura, siguran sam u to. Banka vrijedi 1,4 puta više od knjigovodstvene vrijednosti (na burzi kotira upola niže; napomena a.) Možete odmah dobiti četiri interesenta. Ali ja tvrde da za to nema potrebe jer ćemo onda postati profitni centri po pojedinim tržištima", dodaje Brodnjak, koji je bio ljut na poteze aktualne Vlade ("Zbog novog oporezivanja gubimo sjedišta sistemskih kompanija; Predviđam da će se sjedišta i razvojni odjeli privatnih tvrtki idućih godina iseliti iz Slovenije."), ali smeta mu i sustav nagrađivanja uprave:

"Na razini SDH morat će se shvatiti da je nagrada bitna. Ne možete nagraditi važne državne tvrtke drugačije nego što ih nagrađuju konkurenti. Ako to radite, unaprijed prihvaćate tezu da tvrtku mogu voditi inferiorni ljudi, što ne donosi vrhunske rezultate."

Zadovoljan je što je tržišna kapitalizacija NLB-a nedavno premašila dvije milijarde eura i što je ove godine porastao promet dionicama. U drugoj polovici prošle godine, primjerice, nikada nije prelazio milijun eura dnevno, ali sada se to događa. Dnevna likvidnost je, kaže Blaž Brodnjak, iznimno važna jer tako lakše možete biti na radaru velikih investitora. Ljubljansku su burzu napustili nakon financijske krize (jedina iznimka su hrvatski mirovinski fondovi) pa je iznimno važno da burza dobije status tržišta u nastajanju. Trenutno ima status pogranične tržnice, što neminovno znači da je strancima nezanimljiva.

Prelazak na tržište u nastajanju povećao bi likvidnost i privukao strane ulagače. Među mogućnostima da se to dogodi su smanjenje državnih udjela u uvrštenim društvima te uvrštenje važne tvrtke poput Darsa na burzu, istaknuli su u raspravi na Danu tržišta kapitala.

Tagovi: brodnjak, nlb, mirovinci, nkbm, otp, apollo
PROČITAJ I OVO
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
Zagrebačka banka potvrdila dividendu od 1,4 eura
DIVIDENDA
Zagrebačka banka potvrdila dividendu od 1,4 eura
ZAGREB - Glavna skupština Zagrebačke banke potvrdila je jučer, 10. travnja 2024., prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE