GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Commerzbank u 2023. ostvario najvišu dobit u povijesti

Commerzbank u 2023. ostvario najvišu dobit u povijesti
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 14:38
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Druga najveća njemačka banka Commerzbank u 2023. godini ostvarila je najveću neto dobit u svojoj povijesti zahvaljujući višim kamatama.

Iznosila je 2,2 milijarde eura, što je 55 posto više nego prethodne godine, objavila je danas banka. Prihodi su porasli za 10,6 posto na 10,5 milijardi eura.

Prije toga, Commerzbank je 2007. ostvario najveću dobit u svojoj povijesti, dakle prije financijske krize i kasnijeg spašavanja države. Iznosio je 1,9 milijardi eura.

Prilikom ponovnog objavljivanja prošlogodišnjih rezultata, banka je objasnila da su "imali koristi od snažnog poslovanja s klijentima i stalno visokih kamata", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Slično kao i kod drugih europskih banaka, na prošlogodišnje poslovanje Commerzbanka povoljno je utjecao niz povećanja kamatnih stopa od strane Europske središnje banke (ECB) u nastojanju da ukroti visoku inflaciju.

Izvršni direktor Manfred Knof očekuje "daljnji rast neto dobiti" u 2024., iako se očekuje da će ECB početi snižavati kamatne stope u narednim mjesecima zbog stabilizacije cijena i slabljenja gospodarstva eurozone.

Commerzbank, u kojoj njemačka vlada još uvijek ima vlasnički udio nakon spašavanja 2008., posljednjih je godina krenula u radikalno restrukturiranje kako bi poboljšala profitabilnost. Mjere smanjenja troškova uključivale su otpuštanje radnih mjesta i zatvaranje podružnica, kao i snažan fokus na stjecanje novih kupaca.

Tagovi: Commerzbank, njemačka, kamate, ecb
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE