GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura

Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2024 / 20:54
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.

„Prema mjesečnim podacima o 50 najvećih deponenata koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore na 31. 03. 2024. godine, najveći depozit iznosi 58,8 miliona eura, i riječ je o pravnom licu – nerezidentu“, saopšteno je iz CBCG.

Na drugoj strani crnogorski i strani građani u našim bankama čuvaju skoro 2,7 milijardi eura.

„Prema posljednjim raspoloživim preliminarnim podacima na 31. 03. 2024. godine koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore, depoziti građana iznose dvije milijarde i 687,8 miliona eura ili 50,40% ukupnih depozita u sistemu“, navode iz CBCG.

Kažu da je u odnosu na isti period 2023. godine, kada su depoziti iznosili dvije milijarde i 503 miliona eura, depoziti građana ostvarili rast od 184,7 miliona eura ili 7,38%.

Nešto stariji podaci sa kraja 2023. godine kažu da u našoj državi ima 23 milionera i oni su na kraju prošle godine na računima u bankama imali milion i više eura.

Kada je riječ o strukturi depozita fizičkih lica, na depozite po viđenju odnosi se 80%.

„Kratkoročni depoziti, odnosno depoziti do jedne godine čine 88,76%, dok dugoročni depoziti čine svega 11,24% ukupnih depozita u sistemu“, kažu u CBCG.

Na drugoj strani, sa aspekta ročne strukture ukupnog depozitnog potencijala banaka, na depozite po viđenju odnosi se 82,28%.

„Kratkoročni depoziti, odnosno depoziti do jedne godine čine 91,46%, dok dugoročni depoziti čine svega 8,54% ukupnih depozita u sistemu“, saopšteno je iz CBCG.

Tagovi: CBCG, DEPOZITI, BANKE
PROČITAJ I OVO
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE