GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse potonuo rekordno nisko, saudijski investitor se povukao

Credit Suisse potonuo rekordno nisko, saudijski investitor se povukao
POTOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 18:42
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Dionice Credit Suisse u srijedu su pale na najnižu razinu u povijesti drugi dan zaredom nakon što je glavni ulagač u posrnulu švicarsku banku rekao da neće moći osigurati više gotovine zbog regulatornih ograničenja.

Trgovanje dionicama banke koje su padale u padu zaustavljeno je nekoliko puta tijekom jutra jer su prvi put pale ispod 2 švicarska franka (2,17 USD).

Dionice Credit Suissea uvrštene na švicarsku burzu završile su sesiju s padom od 24%, poništivši neke od ranijih gubitaka nakon što su u jednom trenutku pale za više od 30%.

Pad cijene dionica obnovio je širu rasprodaju među europskim zajmodavcima, koji su već bili suočeni sa značajnim tržišnim previranjima kao posljedicom pada banke Silicon Valley. Među najvećim padom su bile francuska Societe Generale, španjolska Banco de Sabadell i njemačka Commerzbank.

Nekoliko talijanskih banaka u srijedu je također bilo predmet automatskih obustava trgovanja, uključujući UniCredit, FinecoBank i Monte dei Paschi.

Najveći ulagač Credit Suissea, Saudijska nacionalna banka, rekla je da ne može pružiti švicarskoj banci nikakvu daljnju financijsku pomoć, prema izvješću Reutersa, što je izazvalo najnoviji pad noge.

“Ne možemo jer bismo išli iznad 10 posto. To je regulatorno pitanje", rekao je predsjednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy za Reuters u srijedu. Međutim, dodao je da je SNB zadovoljan planom transformacije Credit Suissea i sugerirao da banci vjerojatno neće trebati dodatni novac.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse prošle godine u sklopu povećanja kapitala švicarskog zajmodavca od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežne strateške revizije s ciljem poboljšanja izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanja niza rizika i neusklađenosti.

Izvršni direktor Credit Suissea Ulrich Koerner u srijedu je pokušao obraniti temelj likvidnosti banke, rekavši da je "vrlo, vrlo jaka", izvijestio je Reuters, pozivajući se na intervju za CAN.

Koerner je dodao, "Ispunjavamo i premašujemo u osnovi sve regulatorne zahtjeve."

U međuvremenu, razgovarajući s Hadleyjem Gambleom iz CNBC-a tijekom panela u Rijadu, Saudijska Arabija, u srijedu ujutro, predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann odbio je komentirati hoće li njegova tvrtka trebati bilo kakvu pomoć vlade u budućnosti.

Na pitanje bi li isključio neku vrstu pomoći, Lehmann je odgovorio: "To nije tema."

“Regulirani smo, imamo jake omjere kapitala, vrlo jaku bilancu. Svi smo na palubi. Tako da to uopće nije tema.”

Švicarska nacionalna banka odbila je komentirati kretanje cijene dionice Credit Suissea, izvijestio je Reuters.

Tagovi: Credit Suisse, Commerzbank, Societe Generale, Saudi National Bank, Sillicon Valley Bank, Ulrich Koerner, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE