GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse potonuo rekordno nisko, saudijski investitor se povukao

Credit Suisse potonuo rekordno nisko, saudijski investitor se povukao
POTOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 18:42
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Dionice Credit Suisse u srijedu su pale na najnižu razinu u povijesti drugi dan zaredom nakon što je glavni ulagač u posrnulu švicarsku banku rekao da neće moći osigurati više gotovine zbog regulatornih ograničenja.

Trgovanje dionicama banke koje su padale u padu zaustavljeno je nekoliko puta tijekom jutra jer su prvi put pale ispod 2 švicarska franka (2,17 USD).

Dionice Credit Suissea uvrštene na švicarsku burzu završile su sesiju s padom od 24%, poništivši neke od ranijih gubitaka nakon što su u jednom trenutku pale za više od 30%.

Pad cijene dionica obnovio je širu rasprodaju među europskim zajmodavcima, koji su već bili suočeni sa značajnim tržišnim previranjima kao posljedicom pada banke Silicon Valley. Među najvećim padom su bile francuska Societe Generale, španjolska Banco de Sabadell i njemačka Commerzbank.

Nekoliko talijanskih banaka u srijedu je također bilo predmet automatskih obustava trgovanja, uključujući UniCredit, FinecoBank i Monte dei Paschi.

Najveći ulagač Credit Suissea, Saudijska nacionalna banka, rekla je da ne može pružiti švicarskoj banci nikakvu daljnju financijsku pomoć, prema izvješću Reutersa, što je izazvalo najnoviji pad noge.

“Ne možemo jer bismo išli iznad 10 posto. To je regulatorno pitanje", rekao je predsjednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy za Reuters u srijedu. Međutim, dodao je da je SNB zadovoljan planom transformacije Credit Suissea i sugerirao da banci vjerojatno neće trebati dodatni novac.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse prošle godine u sklopu povećanja kapitala švicarskog zajmodavca od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežne strateške revizije s ciljem poboljšanja izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanja niza rizika i neusklađenosti.

Izvršni direktor Credit Suissea Ulrich Koerner u srijedu je pokušao obraniti temelj likvidnosti banke, rekavši da je "vrlo, vrlo jaka", izvijestio je Reuters, pozivajući se na intervju za CAN.

Koerner je dodao, "Ispunjavamo i premašujemo u osnovi sve regulatorne zahtjeve."

U međuvremenu, razgovarajući s Hadleyjem Gambleom iz CNBC-a tijekom panela u Rijadu, Saudijska Arabija, u srijedu ujutro, predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann odbio je komentirati hoće li njegova tvrtka trebati bilo kakvu pomoć vlade u budućnosti.

Na pitanje bi li isključio neku vrstu pomoći, Lehmann je odgovorio: "To nije tema."

“Regulirani smo, imamo jake omjere kapitala, vrlo jaku bilancu. Svi smo na palubi. Tako da to uopće nije tema.”

Švicarska nacionalna banka odbila je komentirati kretanje cijene dionice Credit Suissea, izvijestio je Reuters.

Tagovi: Credit Suisse, Commerzbank, Societe Generale, Saudi National Bank, Sillicon Valley Bank, Ulrich Koerner, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE