GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon: Ova etapa bankarske krize je završena

Dimon: Ova etapa bankarske krize je završena
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Kriza koja je posljednjih tjedana dovela do pada triju regionalnih američkih banaka uglavnom je gotova nakon rješavanja First Republica, prema riječima izvršnog direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona.

JPMorgan je izašao kao pobjednik vikend dražbe za First Republic nakon što su regulatori odlučili da je isteklo vrijeme za rješenje privatnog sektora. Savezna korporacija za osiguranje depozita zaplijenila je banku, a JPMorgan sa sjedištem u New Yorku objavio je rano u ponedjeljak da preuzima gotovo sve depozite i većinu imovine First Republic.

"Postoji samo toliko banaka koje su bile u ofsajdu na ovaj način", rekao je Dimon analitičarima u pozivu nedugo nakon što je dogovor objavljen.

"Možda postoji još jedan manji, ali ovo ih gotovo sve rješava", rekao je Dimon. “Ovaj dio krize je prošao.”

Nakon iznenadnog kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank u ožujku, ulagači su kaznili druge zajmodavce koji su imali slične karakteristike kao SVB. Najviše su promatrane tvrtke s najvećim postotkom neosiguranih depozita i gubitaka u bilanci.

Previranja u ožujku razotkrila su loše upravljanje nekih banaka srednje veličine koje su se u biti kladile da kamatne stope neće porasti; kada su stope porasle, banke su bile uhvaćene u "ofsajdu" s nerealiziranim gubicima od obveznica u svojoj bilanci.

Ali ubrizgavanje depozita od 30 milijardi dolara u First Republic prošlog mjeseca kupilo je vrijeme za industriju, omogućivši bankama srednje veličine da izvijeste o rezultatima prvog tromjesečja posljednjih tjedana koji su u mnogim slučajevima pokazali stabilizaciju depozita. To je ublažilo strahove ulagača da će još mnogo zajmodavaca uskoro propasti.

Dionice regionalnih banaka, uključujući PacWest i Citizens Financial pale su u pretmarket trgovanju.

U budućnosti, ulagači su još uvijek izloženi rizicima koje stvara povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi i njihov utjecaj na imovinu, uključujući nekretnine, dodao je Dimon.

Tagovi: Jamie Dimon, JPMorgan, First Republic
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE