GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatično pali ruski ulozi u ciparskim bankama

Dramatično pali ruski ulozi u ciparskim bankama
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz
NIKOZIJA - Cipar je postigao napredak u oslobađanju od ruskog novca i poslovanja dok pokušava očistiti svoj imidž, dok gostujući tim američkih dužnosnika pomaže vladi u preispitivanju slučajeva navodnih kršenja sankcija protiv Rusije.

Prema podacima do kojih je u srijedu došao Associated Press, ruski su depoziti u ciparskim bankama od 2014. do 2022. pali za 76 posto, a ukrajinski za 67 posto. Broj ruskih klijenata koji koriste ciparske banke u istom je razdoblju pao za 82 posto, dok je broj ukrajinskih klijenata pao za 54 posto.

Cipar je godinama bio poznat kao zemlja čije su banke rado primale novac bogatih štediša, unatoč njihovim sumnjivim vezama. Posebno je bio omiljen među utjecajnim ruskim bogatašima.

No to se počelo mijenjati nakon financijske krize 2013. koja je Cipar dovela na rub bankrota. Ciparski predsjednik Nikos Christodoulidis obećava provedbu sankcija povezanih s ruskim ratom u Ukrajini. Kaže da je njegova zemlja predana "biti na pravoj strani povijesti", osuđujući taj ruski rat.

Prema istim podacima, ciparske banke su od 2014. do 2022. raskinule poslovne veze s gotovo 60.000 uglavnom ruskih i ukrajinskih građana, dok je oko 126.000 računa ugašeno s oko 40 milijardi eura.

Ciparski mediji nedavno su objavili da je nekoliko velikih ruskih tvrtki registriranih na Cipru zbog uvođenja kontrola preselilo svoja sjedišta u inozemstvo. Nejasno je koje su se i koliko od tih tvrtki zapravo iselile s Cipra.

Nakon govora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u utorak, Christodoulidis je rekao da je Cipar u potpunosti proveo sve sankcije EU-a protiv Rusije i pozvao novinare da pogledaju izvješće EU-a u kojem se navodi koje zemlje članice nisu.

"Odvažno stojim pred vama i priznajem da su počinjene pogreške", rekao je Christodoulidis, govoreći o optužbama za pranje novca koje su dugo pratile ovu otočnu državu, kao i sada ukinutom programu državljanstva po ulaganju koji je ilegalno izdavao putovnice Rusima kao i drugi.

"Sve je to sada povijest Cipra... Greške su se događale u prošlosti i prvi koji su platili za te greške bili su Republika Cipar i sami ciparski narod", rekao je Christodoulidis.

Tim stručnjaka iz američkog Federalnog istražnog ureda i Ministarstva pravosuđa pomaže ciparskim istražiteljima u slučajevima koji uključuju odvjetnike i računovođe koji su navodno pomogli u prikrivanju imovine sankcioniranih Rusa i ruskih tvrtki.

Poziv američkim stručnjacima je "još jedan dokaz poboljšane suradnje s našim međunarodnim partnerima u poštivanju sankcija i ciljanju onih koji su omogućili sankcioniranim ruskim oligarsima da sakriju imovinu", rekao je glasnogovornik vlade Konstantinos Letimbiotis za AP.

Letimbiotis je rekao da se odlazni sirijski depoziti u bankama kompenziraju dolaskom novih stranih kompanija. Godine 2022. na Cipru je registrirano više od 1600 međunarodnih tvrtki, uglavnom u području tehnologije, uključujući 47 multinacionalnih kompanija.

Rekao je da su te tvrtke pomogle u otvaranju 36.854 izravnih i neizravnih radnih mjesta, što je povećanje od 42 posto u odnosu na 2021. godinu.

Tagovi: Cipar, rusija, ruski ulozi, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE