GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB bi bankama mogla dozvoliti isplatu dividende

ECB bi bankama mogla dozvoliti isplatu dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Na početku pandemije korone, ECB zabranjuje financijskim institucijama u eurozoni da isplaćuju dividende svojim dioničarima. Time se osigurava stabilnost banaka. Uz predvidljivo ublažavanje situacije, centralni bankari bi mogli ponovo popustiti uvjete.

Regulator banaka Evropska centralna banka (ECB) vjerojatno će ublažiti zamrzavanje dividendi za financijske institucije nametnute nakon izbijanja koronakrize.

U budućnosti će institucijama vjerovatno biti dopušteno raspodijeliti do 15 posto njihove kumulativne dobiti 2019/2020 ako uvjere regulatore da to sebi mogu priuštiti, rekla su dvojica upućenih.

Glasnogovornica ECB odbila je komentirati te informacije.

Bankarska supervizija ECB zatražila je od financijskih institucija u eurozoni da se odreknu raspodjele dobiti zbog korona krize.

Europska centralna banka odgovorna je za nadzor glavnih institucija u eurozoni od jeseni 2014. godine.

Prošloga tjedna, britanska centralna banka već je dopustila bankama te zemlje da ponovo dijele dividende. Međutim, Engleska banka je takođe postavila ograničenja. Dividende ne bi trebale prelaziti četvrtinu dobiti za 2019. i 2020. godinu.

Zona eura teško pati od posljedica drugog vala pandemije i mjera koje su vlade nametnule za suzbijanje stope zaraze. Stručnjaci pretpostavljaju da bi kao rezultat toga neke kompanije - na primjer iz uslužnog sektora - mogle doći u poteškoće u otplati i povećati broj loših kredita u bilancama banaka. No, nade da će cjepivo uskoro biti dostupno čine ekonomske izglede za naredne godine pozitivnijim.

Za 2022. ECB očekuje ekonomski rast od 4,2 posto nakon 3,9 posto za 2021. U utorak će nadzorni organi ECB-a opet baviti pitanjem dividende, rekli su upućeni.

Tagovi: Europska središnja banka, dividenda, isplata dividende, Bank of England
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE