GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB potpisao zajam vrijedan 49 milijuna eura radi potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji te urbanom razvoju Splita

EIB potpisao zajam vrijedan 49 milijuna eura radi potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji te urbanom razvoju Splita
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2024 / 13:48
Autor: SEEbiz

SPLIT - Europska investicijska banka (EIB) ugovorila je s Gradom Splitom zajam vrijedan 49 milijuna eura radi sufinanciranja njegova višesektorskog programa ulaganja za razdoblje od 2023. od 2027, namjenjenog temeljitoj obnovi javne infrastrukture. Odobrena sredstva pomoći će u poboljšanju javnih usluga u drugom po veličini hrvatskom gradu, kao i unaprjeđenju kvalitete života njegovih 180 000 stanovnika.

Za ovaj prvi značajan općinski projekt EIB-a u Hrvatskoj, potpisana je prva tranša od sveukupno 150 milijuna vrijednog okvirnog zajma ugovorenog s Gradom Splitom. Njime će se podržati cjelovita održiva modernizacija i razvoj grada obnavljanjem javnih zgrada, poboljšanjima održive gradske mobilnosti te preuređenjem i unaprjeđenjem otvorenih javnih prostora i zelenih površina.

„Pružanje boljih javnih usluga europskim građanima te povećanje kvalitete i održivosti njihove životne sredine od prioritetne je važnosti za EIB kao klimatsku banku EU-a”, izjavila je potpredsjednica Teresa Czerwińska. „Drago nam je što gradu Splitu pomažemo u nastojanjima da, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, postane bolje mjesto za život i poslovanje. Ulaganja koja gradske vlasti planiraju zasigurno će pridonijeti zelenom razvoju gradske infrastrukture i unaprijediti kvalitetu društvenih usluga poput javnih škola i vrtića, te tako preobraziti Split u ugodnije mjesto za život njegovih građana.”

Ovaj ugovor će pomoći gradu Splitu u bržem iskorištavanju bespovratnih sredstava EU-a, povećati njegovu privlačnost za ulagače i stanovnike te otvoriti tisuće radnih mjesta.

Sredstvima ovog okvirnog zajma, EIB će podržati prihvatljive programe ulaganja za preuređenje javnih zgrada i otvorenih prostora, energetsku učinkovitost, kao i u javne informacijske i komunikacijske tehnologije. Banka EU-a poduprijet će i ulaganja u pametna prometna rješenja radi poboljšanja pristupa održivom javnom prijevozu i biciklističkoj infrastrukturi.

EIB je spreman pružiti dodatnu tehničku pomoć i savjetodavne usluge radi uspješne provedbe ovog općinskog okvirnog ugovora o zajmu za unaprjeđenje komunalne infrastrukture.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak posebno je istaknuo povoljne i fleksibilne uvjete ovog zajma kojim će se ubrzati urbani razvoj grada.

"Kao gradonačelnik prvog grada u Hrvatskoj koji koristi okvirni zajam Europske investicijske banke danas sam iznimno zadovoljan i ponosan. Zahvaljujem svim suradnicima na predanom angažmanu oko pripreme. Svi smo svjesni kako ovakav zajam za Split omogućuje snažan razvojni zamah u vremenu pred nama. Ovakav zajam već godinama koriste razvijeni gradovi Europske unije za gradnju komunalne infrastrukture, a mi smo ledolomac u Hrvatskoj. Na raspolaganju smo drugim hrvatskim gradovima koji se također zanimaju, vrlo rado ćemo ih uputiti u proceduru koju smo prošli kako bismo im olakšali njihov put, obzirom na to da sada znamo kako."

Tagovi: eib, split, infrastruktura, digitalizacija, zelena tranzicija, puljak
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE