GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU razmatra dopuštenje ruskoj banci za korištenja SWIFT-a

EU razmatra dopuštenje ruskoj banci za korištenja SWIFT-a
SWIFT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2023 / 14:39
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija razmatra prijedlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje podružnicu kako bi se ponovno povezala s globalnom financijskom mrežom (SWIFT), izvijestio je Financial Times.

Budući da je banka, također poznata kao , pod sankcijama, taj potez ima za cilj zaštititi crnomorski sporazum o žitaricama koji Ukrajini omogućuje izvoz hrane na globalna tržišta.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Rusija prošli tjedan izjavila da ne vidi razlog za produljenje sporazuma o žitu nakon 17. srpnja jer je Zapad postupio na "nečuven" način u vezi s prethodnim sporazumom, iako je uvjeravao siromašne zemlje da će se ruski izvoz žita također nastaviti.

"Plan Moskve, predložen kroz pregovore uz posredovanje UN-a, omogućio bi jedinici banke da obrađuje plaćanja vezana uz izvoz žitarica", izvijestio je Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Novoj jedinici bit će dopušteno korištenje globalnog sustava SWIFT za financijske transakcije, koji je zatvoren za najveće ruske banke nakon invazije na Ukrajinu prošle godine.

Odgovarajući na izvješće Financial Timesa, veleposlanica ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, Olha Trofimtseva, rekla je da EU želi "na neki način olakšati dogovor o žitu".

"S jedne strane, svaka prilika za izvoz poljoprivrednih proizvoda je dobra. S druge strane, učiniti ustupke ucjenjivaču znači potaknuti ga da nastavi ucjenjivati", napisala je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kao dva vodeća svjetska poljoprivredna proizvođača, Rusija i Ukrajina su glavni igrači na tržištima žitarica i uljarica, od pšenice i ječma do uljane repice i suncokreta. Rusija je također dominantna na tržištu gnojiva.

Osim ponovne uspostave pristupa SWIFT-u, Rusija također traži nastavak opskrbe poljoprivrednim strojevima i dijelovima, kao i ukidanje ograničenja osiguranja i reosiguranja.

Tagovi: SWIFT, Europska unija, Rusija, Rosselkhozbank
PROČITAJ I OVO
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
EPILOG
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
MADRID - Upravni odbor Banco Sabadell zauzeo je čvrst stav protiv predloženog spajanja s BBVA, navodeći podcijenjenost i volatilnost tržišta.
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE