GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.

Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 18:40
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Banke u Srbiji su prošle godine zaradile 742,4 miliona evra, skoro duplo više nego godinu ranije, a za devet meseci 2023. već su preskočile taj profit, piše Danas.

Prema kvartalnim finansijskim izveštajima banaka za devet meseci ove godine 20 banaka koje posluju u Srbiji zaradilo je 865 miliona evra.

Rasta kamatnih stopa, učinio je bankarstvo vanredno profitabilnim poslom u poređenju sa periodom kada su kamatne stope bile na istorijskim minimumima, navodi Danas.

Na početku 2022. godine eurobor je bio negativan, minus 0,5 odsto, dok je danas na nivou od preko četiri odsto, slično kao u vreme svetske finansijske krize.

Najvažniji izvor prihoda banaka ove godine su kamate. Neto prihod od kamata (prihodi od kamata umanjeni za rashode na kamate) na nivou celog sektora od januara do kraja septembra iznosio je više 1,4 milijardi evra.

Neto prihodi od naknada i provizija dostigli su takođe značajnih 488 miliona evra.

Ukrupnjavanje koje se odvija u bankarskom sektoru proteklih godina donelo je povećanje koncentracije aktive i profita u nekoliko najvećih banaka. Najveća banka na tržištu i nakon tri kvartala 2023. bila je Intesa sa aktivom od 7,3 milijarde evra i učešćem od 14,97 odsto na tržištu.

Druga je mađarska OTP banka, nastala pripajanjem Societe Generale i Vojvođanske banke, sa imovinom od 6,75 milijardi evra ili 13,87 odsto tržišta.

Iako su i dalje tehnički odvojene banke, AIK i Eurobank Direktna, koju je preuzela bankarska grupacija Miodraga Kostića, zajedno su izbile na treće mesto sa aktivom od 6,6 milijardi evra što se preslikava u 13,6 odsto tržišnog učešća.

Ovo je prvi put da je jedna domaća privatna banka među najvećim bankama na tržištu, od Drugog svetskog rata, naveo je Danas.

Na četvrtom mestu po tržišnom učešću je austrijska Rajfajzen banka sa 5,7 milijardi evra aktive koja je više od 20 godina poslovala na tržištu organski rastući da bi prošle godine preuzela poslovanje Kredi Agrikol banke u Srbiji.

Peta po veličini banka je Unikredit sa imovinom vrednom 5,1 milijardu evra dok je na šestom mestu NLB Komercijalna banka sa 4,8 milijardi evra aktive.

Ovih šest banaka kontroliše blizu 75 odsto aktive bankarskog sektora u Srbiji. Ako bi se ovoj grupi priključila državna Poštanska štedionica koja ima aktivu od četiri milijarde evra, grupa od sedam najvećih banaka upravlja sa skoro 83 odsto aktive.

Pet najvećih banaka je zaradilo 72 odsto ukupnog profita bankarskog sektora, a u džepove šest najprofitabilnijih se slilo 83 odsto ukupnog profita.

Najveći profit za devet meseci ove godine ostvarila je Rajfajzen banka – 143,3 miliona evra. Druga je Inteza sa 131,3 miliona, a treća je Unikredit sa 122 miliona evra. Profit OTP banke iznosio je 118,25 miliona evra, a NLB Komercijalne banke 107,3 miliona evra.

U grupu velikih banaka još ulazi u kombinovani profit AIK i Eurobank Direktne od 95,3 miliona evra.

Jedina banka koja je u ovom periodu radila sa gubitkom je i najmanja banka na tržištu Mirabank sa gubitkom od 515 hiljada evra. Ova banka je i prošle godine, za prvih devet meseci, dok su se ostali "kupali" u parama, ostvarila gubitak od 4,5 miliona evra.

Na putu bankarskog sektora do profita od milijardu evra ove godine čini se da jedino mogu da se ispreče mere NBS. U septembru je Narodna banka Srbije ograničila kamatne stope na stambene kredite vezane za evre, a skoro istovremeno je povećala obaveznu rezervu banaka., naveo je Danas.

Tagovi: Banca Intesa, vojvođanska banka, AIK banka, otp banka, otp, Societe Generale,
PROČITAJ I OVO
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
EPILOG
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
BEOGRAD - Višak stečajne mase Agrobanke u Srbiji od 1,64 milijarde dinara podeliće akcionari, među kojima je najveći država, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija, jer je, posle 12 godina zaključen stečaj, preneo je Biznis.rs.
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
PRODAJA
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon prodao je oko 150 milijuna dolara svojih dionica u banci, pokazalo je podnesak SEC-a u četvrtak, što je prvi put da je čelnik najvećeg američkog zajmodavca prodao dionice otkako je preuzeo dužnost 2005. godine.
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
GUBITAK
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je izvijestila o svom prvom godišnjem gubitku od 2004. godine, nakon pozamašnih isplata zbog viših kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE